Herkese merhaba,
Kullanmakta olduğum Clarion HX-D2’yi alırken, İngiltere’den özel yapım kablolar da sipariş etmiştim. Nereden aklına geldi diyebilirsiniz, internette görünce çok hoşuma gitti, bir çok iyi yorum okuyunca
denemeye karar verdim ve 5 metrelik 8 tane ayrı kablo olarak sipariş ettim.
Söz konusu kabloların toplanması, nakliye, gümrük vs derken çok zaman geçince, Clarion’u ilk olarak Woice Müzik’te (Veysel Koç) elde hazırda bulunan Audison’ın Connection kablolarından Best serisi ile geçici olarak (sabırsızlıktan) bağlamıştık. SQ sistemi için en azından Sonus ürün paletinden bir ürün kullanmayı tercih ederdim tabi ama geçici bir süre için elde olanla idare ettik. Yaklaşık 2 aydır dinlediğim Audison’un bu orta düzey kabloları işçilik ve görüntü açısından başarılı (Orta düzey derken Audison standartlarında kastediyorum). Ses performansına ise ileride değineceğim.
4 yollu aktif SQ sistemimizin kablolarını değiştirirken, forum üyelerinden HarunAy’ın yardımıyla Stinger marka Expert serisi RCA bağlantı kablolarını da karşılaştırma ve deneme fırsatı bulduk. Expert serisinde gümüş kaplamalı, ofc denen oksijensiz bakır teller kullanılıyor ve kablolar yönlü olarak üretilmiş. Ters bağlasanız çalışmaz diye bir şey yok tabii (elektronlar her iki yönde de gider nasıl olsa) ama yine de biz montajda kurallara uyduk. Bunun dışında dış ceket kauçuk bazlı olduğundan, dar alanlarda montaj için çok kolaylık sağlıyor. Bağlantı uçlarının da küçük ve vidalı tasarım sayesinde rijit bağlantı imkanı sunması ayrı bir avantaj, çünkü araç titreşimleri ile sıradan uçların amfi veya ön ünite ile bağlantılarının kopması arasıra mümkün olabiliyor. Stinger Expert’lerde sol ve sağ sinyal kablosu tek bir dış ceket altında bağlantı ucuna kadar gelip, son 10-15 cm’de ayrılıyor.
Benim yaptırttığım kablolar ise (kablonun bazı Sharkwire adlı firmanın, konnektörler başka bir markanın vs vs) 8 ayrı kablo şeklinde. Bu şekilde, Stinger’a nazaran bir montaj zorluğu olduğu kesin. Arabanın içinde 4 yerine daha da kalın 8 tane kabloya yer bulmak lazım!

Ama temelde 4 yerine 8 ayrı kablo kullandığımız için 4 yollu aktif sistemde sol-sağ sinyaller bile birbirini etkilememiş oluyor (teoride).
Yine OFC olan kablolarımız yönlü ve dış izolasyonları da gayet sağlam ve bu sebeple Stinger kadar esnek değil. Sıkışık geçişlerde kabloyu koruması için o kadar fazla esnememesi de bir avantaj olabilir o yüzden burada bir üstünlükten çok özellikten bahsettiğimin altını çizelim.
Konnektörlere gelecek olursak, dünyaca ünlü WBT’nin konnektör tasarımının kopyalandığı bir bağlantı ucu görüyoruz. WBT olduğunu zannetmiyorum, çünkü benzer bir konnektör örn. Phonocar ürünü olarak da mevcut. Stinger’e göre daha büyük olan bu uçlar, vidalama konusunda benzer bir performans sunuyor. Stinger’e üstünlük kurduğu yer ise, kullanılan renkli makeronlu (veya makaronlu, herkes farklı söylüyor???) tasarım. Bu sayede ön ünitede tizlere bağlanan sarı makeronu amfi tarafında da rahatça tize bağlayabiliyorsunuz ve kablo bulmacası çözmeye gerek kalmıyor. Her ne kadar Audison LRX’ler gizli montajla bu güzelliği gizlese de, bir çok başka amfide bu daha da güzel bir avantaja dönüşebilir. Stinger’ları benimki gibi 4 yollu bol kablolu bir sistemde kullanırken kabloların her iki ucuna da neye ait olduğunu yazarak bu sorun giderilebilir tabii.
Gelelim sonuçlara:
Audison ile karşılaştırılan ürünler arasında kalınlık, bağlantı ucu, kablo kalitesi, izolasyon olarak dağlar kadar fark olduğu aşikar. Bu dinleme testi ile bu farkların duyulup duyulamadığını test etmiş olduk. Belki de Sonus serisi Audison kullansaydık bu farkların önemli bir kısmı ortadan kalkabilirdi. Ürün fiyatları arasında da ciddi fark olduğundan bir şeyler duymamız hayli olası idi.
İlk olarak Audison’ları söküp, benim yaptırdığım kabloları bağladık. Audison’larda bariz şekilde duyulan alternatör vızıltısı, yeni kablolarla ortadan kalktı. Eski kabloları döşerken, ekstra bir izolasyon yapmadığımızı belirtmeliyim. En uygun ve kolay şekilde bağlandıklarından, oluşan gürültünün bir kısmını, bu dezavantaja bağlayabiliriz. Ama yine de kablo izolasyonları arasındaki fark, sesin azalıp yok olmasında başrol oynamış olmalı.
Ses seviyesinde kaliteli bir artış olurken, tüm frekans bandında daha canlı tonlar duyduk. Bu sebeple, Audison için yapmış olduğumuz ayarlar artık uyumsuz oldu ve 4 yollu aktif sistemde kesim frekanslarında değişiklikler yaparak optimizasyon yaptık. Sonuçta varılan nokta, daha geniş ve kulak açısından doyurucu bir sahne oldu. Zaten bariz bir gelişme olmasa, herhalde verdiğim paraya baya bir üzülürdüm!
Stinger’ları bağladığımızda sonuç ilkine göre çok fazla değişmedi. Yani Audison’a göre bariz bir gelişme hissedilirken, alternatör sesi gibi negatif yanlar ortadan kalktı. Benim kablolarıma göre tizlerin daha da parladığını belirtmeliyim.Tizlerin seviyesini kısarak bu sorun kolayca halledilebilir. İki referans kablo için yapılan ayarlar sonucunda, dürüst olmak gerekirse, biz kayda değer bir fark hissedemedik. Ancak Audison Best’lerle veya herhangi bir orta düzey kabloyla karşılaştırınca kabloların önemi ve farkı ortaya çıkıyor. Üst düzey kablolar arasında, müthiş farklar yakalamak zaten pek de mümkün değil. Burada ekonominin temel prensiplerinden olan azalan verim yasasının geçerli olduğunu görüyoruz..
Toparlayacak olursak:
Kablolar sistemin önemli parçalarından biri ama önem sırasını da iyi belirlemek lazım. Burada kablo derken test ettiğimiz amfi-ana ünite bağlantı kablolarından bahsediyorum çünkü kaliteli bir kaynaktan çıkan sesin amfiye/lere en temiz şekilde ulaşması bu kablonun görevi. Bu kablolarda taşınan sinyal çok düşük voltajlı olduğundan, dış etkenlerden (alternatör,güç kabloları vs) veya birbirinden (diğer sinyal kabloları) etkilenmesi çok kolay olmakta. Hoparlörlere sinyal taşıyan kablolar ise bence kablolar arasında ikinci derecede önemli çünkü oradaki sinyal hoparlörü tetiklemek için yüksek voltaj içerdiğinden dış etkenlere karşı çok daha dirençli oluyor. Bu sebeple temiz bir ses için kaynak-işlemci arasını olabildiğince kayıpsız ve sorunsuz geçmek ana hedeflerden biri olmalı. (AMAN DİKKAT! Hoparlör kablosu önemsiz demedim, ben de paraya kıyıp Focal’in Be’ler için tavsiye ettiği FC4 pure copper serisini kullanıyorum)
Bu testi yaparken, amaç en iyiyi bulup kullanmak değildi. Zaten almış olduğum kabloları eşdeğer bir rakip karşısında tartmak ve bir eksiği olup olmadığını görmek amacıyla yola çıktık ve sizinle izlenimlerimi paylaşıyorum. Burada Audison kötüdür almayın veya Stinger mükemmel gibi bir yargım yok. Aynı fiyat düzeyinde bile olmayan iki üründen bahsediyoruz bu unutulmasın. Yaptırttığım kabloları da kolay kolay bulmanız veya ulaşmanız mümkün olmadığından

, SQ sistemler için Stinger Expert iyi bir alternatiftir ve fazla maceraya gerek olmadan alabilirsiniz diyebilirim.
Test amacıyla kabloları sağlayan Harun’a ve bütün bu sök-tak angaryalarına katlanan (sistemimin mimarı) Veysel Koç ve Woice Müzik ekibine de buradan teşekkürlerimi sunarım.
Not: Üç kablo setini de 1'er saatten fazla süre ile aynı şarkılarla arka arkaya dinledik. Audison'ın rodajını tamamlamış olduğunu ama diğer iki kablonun da yepyeni olduğunu hatırlatırım. Biir de test günü herkes fotoğraf makinasını unutunca mecburen cep telefonunun 1.3MP'ine kaldık. İdare ediverin. Resimlerde, koyu renk olanlar Stinger Expert'ler...
That’s all folks,
The End...