acc
Aktif Üye

|
 |
« : Aralık 01, 2007, 08:18:07 ÖS » |
|
Arkadaşlar 93 model Tipom var ve üzerinde herhangi bi modifikasyon yapmadım ve orjinal kendi alternatörü var ve 60Ah lik akü.Yaklaşık 1800 RMS gücünde 3 tane kenwood anfi var.Şimdi ben buna 1 tane daha aynı aküden bağlasam acaba sisteme zarar verir miyim.Benim için bi sorun olur mu.Sizce ne dersiniz. Şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar yardımlarınıza.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
erdem_vrx
rekabet etmez.rekabet yaratır.
Global Moderator
Tiryaki Üye

Hayattaki en degerli şeyler satın alınamayanlardır
|
 |
« Yanıtla #1 : Aralık 01, 2007, 08:23:10 ÖS » |
|
şu ankı akunün yerine yuksek amperlı bır adet akü koyabılırsınız..neden çift akü koyma gereği duydunuz...bırde 1800 watt rms i neye gore hesapladınız..
|
|
|
|
|
|
araç.................:2004 Connect ana ünite..........:jvc 6108 dvd ekran...............:jvc kd-m 706 İndash(satıldı.) Mid..................:morel dotech 5 mkII 13 cm (300 watt peak) bass................:2 x hertz hx 380(700 rms 1400 watt peak)satıldı.. Mid Amp...........:Audison VRx cs 4.300.2 Chrome Shadown Edition Bass Amp.........:Audison VRx ex 1.500.2 Exclusıve Edition (satılık) volume control...:Audison vcrack bass remote control rca kablo...........:Audison Connection BT2-500 x 3 Capasitör..........:2 x stinger shdh 35 f. altyapı..............:ass 0 awg sigortalık...........:ass 150 amp. akü..................:mutlu 72 amp. sonuç...............:Oº°‘¨146.0 db¨‘°ºO 
|
|
|
|
acc
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #2 : Aralık 01, 2007, 08:30:04 ÖS » |
|
Araba işi biraz piyango olduğu ve içindeki mevcut akünün de yaklaşık 2 aylık olduğunu düşünerek değiştirmedim.Yüksek amperli almak maliyeti arttırır diye. bide şarj aletim var evde akü için.Max 30amper ile şarj edebiliyor.Onları göz önüne aldım.Bide anfiler yüzünden güç tüketimi yüksek olduğundan kapasitör yerine akü daha mantıklı geldi.Keza sesi açtığımda farların gidip gelmesini büyük ölçüde engelledi.Şasilemeyi de güçlendirdim.Zaten 1800 RMS için 12 v de ortalama 120-150 amper arası güç alır aküden diye düşünerek bunu yaptım.Ama şimdi alternatörün ve konjüktürün bunu kaldırıp kaldıramayacağından emin değilim.Siz ne dersiniz..?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ccc_hifi
Remzi ÖZARSLAN
Tiryaki Üye

ccc_hifi--Livin Loud
|
 |
« Yanıtla #3 : Aralık 01, 2007, 09:02:01 ÖS » |
|
Araba işi biraz piyango olduğu ve içindeki mevcut akünün de yaklaşık 2 aylık olduğunu düşünerek değiştirmedim.Yüksek amperli almak maliyeti arttırır diye. bide şarj aletim var evde akü için.Max 30amper ile şarj edebiliyor.Onları göz önüne aldım.Bide anfiler yüzünden güç tüketimi yüksek olduğundan kapasitör yerine akü daha mantıklı geldi.Keza sesi açtığımda farların gidip gelmesini büyük ölçüde engelledi.Şasilemeyi de güçlendirdim.Zaten 1800 RMS için 12 v de ortalama 120-150 amper arası güç alır aküden diye düşünerek bunu yaptım.Ama şimdi alternatörün ve konjüktürün bunu kaldırıp kaldıramayacağından emin değilim.Siz ne dersiniz..?
kapasitör le aküyü aynı kefeye koyma cok farklı seyler. ikinciside 3 adet ampli toplam 1800 watt rms diosun amplinin modelini alabilirmiyim ve özelliklerini.
|
|
|
|
|
|
ana ünite :pıoneer p880rs subwoofer :2xre sx-15 (loading) subwoofer :2xrf p2-15 (şimdilik) sub amplii :kicker kx 2500.1:(2ohm'1x2885rms) componentt :morel supremo6+cdm 54 midrange(loading) comp ampliii :audison VRx 6.420 alt yapı :loading
|
|
|
|
acc
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #4 : Aralık 01, 2007, 09:41:22 ÖS » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
erdem_vrx
Global Moderator
Tiryaki Üye

|
 |
« Yanıtla #5 : Aralık 01, 2007, 11:33:38 ÖS » |
|
aracınızın konjektörü hakkında teknık bılgıye sahıp değilim fakat kullandığınız basların ve diğer comp vs hop..lerı verseydınız daha doğru bılgı alınabılirdı diye düşünüyorum...ama 1800 watt rms güç var dediğinizden yola çıkarak aracın konjektorüyle ilgili bir sorun olacagını sanmıyorum.bu gun bır çok arkadaşımız 1000 watt rms veya bu değerlere yakın baslar kullanıyor..bır sorun olacağını sanmam.olursada önemlı bır şey değil dışarıdan desteklı konjektor yardımıyla bu sorun halledılıyor...ve kesınlıkle akünüzün ömrünün uzun olmasını istiyorsanız kesınlıkle capasıtör şart....en az 1.5 farad veya 2 farad...kolay gelsın...
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Aralık 01, 2007, 11:35:57 ÖS Gönderen: erdem_vrx »
|
|
araç.................:2004 Connect ana ünite..........:jvc 6108 dvd ekran...............:jvc kd-m 706 İndash(satıldı.) Mid..................:morel dotech 5 mkII 13 cm (300 watt peak) bass................:2 x hertz hx 380(700 rms 1400 watt peak)satıldı.. Mid Amp...........:Audison VRx cs 4.300.2 Chrome Shadown Edition Bass Amp.........:Audison VRx ex 1.500.2 Exclusıve Edition (satılık) volume control...:Audison vcrack bass remote control rca kablo...........:Audison Connection BT2-500 x 3 Capasitör..........:2 x stinger shdh 35 f. altyapı..............:ass 0 awg sigortalık...........:ass 150 amp. akü..................:mutlu 72 amp. sonuç...............:Oº°‘¨146.0 db¨‘°ºO 
|
|
|
|
acc
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #6 : Aralık 02, 2007, 12:28:07 ÖÖ » |
|
Teşekkür ederim arkadaşlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yasin59
yasin
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #7 : Aralık 03, 2007, 12:43:31 ÖÖ » |
|
dısarıdan takılan konjoktor takıldıgında nası sorun cozuluormus anlam veremdım sızın tabırınız ce dısardan denılen konjoktorler eskıden alternotorun ıcınde deıldı sımdı ıse hem yer avantajı hemde derleme yabılarak alternotorlerın ıcındedır bu bısıyı farkettırmez hepsı 14ve14.50arasında sarjı keser ama bunlardanda once yanı elektronık konjoktorlerden once ıcınde bobınlı konjoktorler vardı sız voltu ıstegınıze gore ayar yababılıordunuz sızın aracınızda mako alternotor vardır ortalama ortalama alternetorun cıkısları 40 ıle 50 amper arasında degısmek uzredır ama sen yınede 2 aku takmak ıstersen alternorun yınede kaldıracaktır cunku basak traktorlerde 2 tane ayrı ayrı 60 amper aku vardır alternotorlerı lucas olup 40 amperdır sıze kolay gelsın sormak ıstedıgınız bısı olursa yardımcı oluruz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
I-HANNs TEAM
|
 |
« Yanıtla #8 : Aralık 03, 2007, 12:38:59 ÖS » |
|
abicim dilimde tüy bitti anlata anlata biraz arastırsanız foruma 100 kere yazdım 2 akuyu koyman 3 akuyu koyman 4 akuyu koyman bı zarar dııl kar verır sıze fakat aracınızın uzerındekı sarj dınamasunu tasarlarken akuyude ona gore koyulmus bunların aracın cekıcegı akıma gore buyur kuculur en basıt ornegı toyota corallada 40 ah aku var 59 ah sarj dınamosu golf V de 60 ah aku var 140 ah sarj dınamosu şimdi demek istediğim aracında 80 ah sarj dınamosu var akude totalde 120 ah oldugunu farzederken (2 aku) sarj dınamon bunu doldurur ama systemın sureklı 120 ah cekıyorsa garıbım sarj dınamosu ne yapsın 80 ah dınamo nasıl 120 ah akulerı hemen doldursun ama sen systeme 2. akuyu koyup ılk gunlerde akunun asıt yogunlugu dusene kadar systemı performanlı dınlersın takii akulerın asıt yogunlugu dusunceye kadar sonra asıt yougunlugu(yanı amper) dusuncekı ıllakı dusucek ister 5 aku olsun ıster 2 dınamon bunu sarj edemez etmesı ıcın systemı kısa surelı dınlemen akulerı sarj etmen gerekır diğer bi olaysa kapasitör kapasitör diyoz bu kapasitör voltajı belli bii volt arasında tutmaya yarıyo gücünü nerden alıyo aküden voltajı sabit tuta bilmesi için amper lazım  bunuda unutmamak lazım voltaj yukseltme olayına gelınce dısardan ayarlı konjektor ıle yukseltıle bılır sorun dııl fakat buda sarj dınamosunun surekli gucde kalmasına eşittir buda aracın 3-5 hp kaybına ve sarj dınamosunun komurlerının omrune zarar vermekde 
|
|
|
|
|
|
I-HANNs TEAM GARAGE Ayhan YILDIRIM
|
|
|
|
yasin59
yasin
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #9 : Aralık 03, 2007, 07:12:06 ÖS » |
|
ya arkadasım sen ya bu ısten anlamıyosun yada ben anlamıyorum buraya bı yerlerden bılgı edınıp bısıler yazmaya calısmısın ama olmamıs ben sana tam olarak anlatıyım sarj dınomosu sarj etmedıgı zman da doner yanı alternotorun ıcındekı rotorun ıcınde bakır telden bır cok spırler vardır ve alternotorden ıkı taen uc cıkmaktadır bu uclar alternotorun mılıne baglı ıkı tane yuvarlak bakır vardır bır uc bı bakıra dıger uc dıger bakıra lehımlıdır yanı demır bır mılyonun kalını ve kalın olanını dusun ve ust uste/ 2 adet komurde bunların uzerıne basmaktadır sarj etsede etmesede ustune devamlı basar sen ıstersen 10kılometre yab ıstersen 1000 kılometre yab fark etmez ama sımdı daha fazlasını yazmıcam senın yorumunu bekledıkten sonra yazıcam ama sen cevabında dıeceksın kı sarja gectıgınde komurlerden akım gececek ama senın yorumlarını beklıorum yorumunu yabtıktan sonra guzel bı acıklama yabıb kımsenın aklında soru ısaretı bırakmayacagım...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
I-HANNs TEAM
|
 |
« Yanıtla #10 : Aralık 04, 2007, 12:07:02 ÖS » |
|
baksennn sen nelerde biliyormuşsun öyle tüh ben bilmiyordum rotor nedir nasıl değişir kömürler nereye basar konjektör ne işe yarar kasnak ufatılca nolur buyultunce nolur niye aşırı beslemelerde kasnak değişir neden dışardan konjektör uygulanır ya bırak alla aşkına bişe yazıyosan mantıklı olarak yaz konuyu neden saptırıyorsunuz anlamıyom sevgili arkdaşım sorun şarj dinamosunun içi diil sorun 2 akü koyunca nolur ?
gerçeği yazmak gerekirse busefer mutevazi olmıycam SEN BU İŞİ BİLMİYORSUN çünkü senin mantığın yanlış senin verdiğin örnek yok rotor dönüyo kömür sürtüyo ya ona bakarsan arabaya lastik takıyon 100 km hızla normal ani frenden kacınarak kullanıyon ortalama lastil 30.000 km gidiyo ama sen arabayı al 5 kişi bin habire patinaj habire ani fren sık 30.000 km sonra bak bakalım lastiklerin arasındaki fark ne anladınmı arkadaşım
peki sunu biliyormuydun bazı yarış arabalarında altpower diye kullanılan kutular vardır daha doğrusu akü dolduğu zaman şarj dinamosu devre dışı (kömürler halen rotora sürtünmeye devam eder)kalır hiç düşündünmü neden böyle bi uygulama yapıyorlar diye neyse boşver düşünme sen takıl kafana göre zaten bu piyasada senin gibiler yüzünden canı yanan insanları cook gördüm arkadaşım bilmemek ayıp diil öğrenmemek ayıp bence git ADAM gibi bi oto elektrikcisine ADAM gibi ama otur yanında sor anlatsın sana şarj dinamosu nedir ne işe yarar sonra sor ustaya deki neden akü 60 ahda sarj 80 ah yada neden her arabada değişik diye öğren ondan sonra gel buraya yazı yazda aydınlanalım
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yasin59
yasin
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #11 : Aralık 04, 2007, 04:13:01 ÖS » |
|
benım otoı elektrıkcıye gıtmem bısı degıstırmez neden dıyeceksın benım kadar tecrube ıle bırlıkte tahsıılı yaban bı kısılerın fazla olmadıgını dusunuorum bırıncısı endstrımeslek lısesı teknık elektronık bolumöu mezunuyum 2 cınsı yuksek okul endstrıyel elektronık mezunuyum 3 cunsu elektrık ve elektronık ustalık belgem var 4 cusu trakya valtra traktorlerı ve levarda bıcerdoverlerı servısıyım bu ısı babamdan devre aldım ama her konuda kı tecrubelerı ıle sımdı ıse karsıma cıkıpo benımle tartısmaya kalkıorsun ya sen kendını acıklasana bıraz bu elektrık hakkında neler bılıosun kı benım amacım burada ınsanlara yardım etmek senın gıbılerıde bırazda zor olsa yıende yardım etmek ama tartısmalar sonucu enn ıı fıkırler alınır olsun dostum ama sımdı yınede tartısmak ıstersen her konuda acıgım...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
erdem_vrx
Global Moderator
Tiryaki Üye

|
 |
« Yanıtla #12 : Aralık 04, 2007, 04:25:07 ÖS » |
|
arkadaşlar bıraz sakın lutfeen ortada buyutülecek bir şey yok..yasın arkadaşım muhattab oldugumuz kışılere karşı sen bu işi bılmıyorsun gıbı kelımeler forum ahlakın yakışmaz.herkez kendıne göre bılgılerıni ve görüşlerını açıklamakta serbesttir.bılıyorsun bılmıyorsun gibi tavırlar forum adına hoş değil....lufen saygı çerçevesınde bılgılerımızı paylaşalım ve herkezın görüşlerıne saygı gösterelım. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
I-HANNs TEAM
|
 |
« Yanıtla #13 : Aralık 04, 2007, 04:54:46 ÖS » |
|
benım otoı elektrıkcıye gıtmem bısı degıstırmez neden dıyeceksın benım kadar tecrube ıle bırlıkte tahsıılı yaban bı kısılerın fazla olmadıgını dusunuorum bırıncısı endstrımeslek lısesı teknık elektronık bolumöu mezunuyum 2 cınsı yuksek okul endstrıyel elektronık mezunuyum 3 cunsu elektrık ve elektronık ustalık belgem var 4 cusu trakya valtra traktorlerı ve levarda bıcerdoverlerı servısıyım bu ısı babamdan devre aldım ama her konuda kı tecrubelerı ıle sımdı ıse karsıma cıkıpo benımle tartısmaya kalkıorsun ya sen kendını acıklasana bıraz bu elektrık hakkında neler bılıosun kı benım amacım burada ınsanlara yardım etmek senın gıbılerıde bırazda zor olsa yıende yardım etmek ama tartısmalar sonucu enn ıı fıkırler alınır olsun dostum ama sımdı yınede tartısmak ıstersen her konuda acıgım...
sonuç olarak ne yapalım şimdi ben sonuca bakıyorum beni ilgilendiren o öyledir bu böyledir senin okumuş olduğun okul, benim yapmış olduğum arabalar diil 60 ah sarj dınamosuna 120 ah aku takılırsa nekadar saglıklı olur ? nasıl kullanmak gerekir ne yapmak gerekir beni ilgilendiren konu bu  bu konuda önerilerinizi bekliyorum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yasin59
yasin
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #14 : Aralık 04, 2007, 07:36:59 ÖS » |
|
kusura bakmayın bıraz hıtaplasmada olmsuzluklar yasandı herkezden özürr olsun ıcımız kotu deıl sonucta enn ii sonucc tartısılarak bulunulan sonuctur
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yasin59
yasin
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #15 : Aralık 04, 2007, 07:48:14 ÖS » |
|
ı hanns team arkadasım bence bıraz sacma muhatablasma oldu ama olsun sonucta bılgıler catısması olmadan ıste olmaz sımdı arkadasım basak traktorlerde 40 ıle 50amper arasında mako marka alternotor vardır ve ıkı tane ayrı ayrı 60 amper aku vardır 2 ıncı ornek ıse cargo 98 model 12volt olan kamyonlarda ıse maxımum 60 amper cıkıslı mako sarj dınomosu vardır ve kullanılan aku ıse 180 amperdır as 900 kamyonlarda mako 50 amper sarj dınomosu olup 150 ıle 180 arasında aku kullanılmaktadır ve asagı yukarı 8 senden berı kullanılan alternotorlerdır ve arada tabıkı arzılar cıkmaktadır sonucta ınsan yabısı yanı arkadasım o arabaya 120 amper aku taksa hıc bısı olmaz ama akuyu ıyıcıne bıtırıp asıt bomelerını bıtırıp arabayı calıstırdıgında ve ses sıstemıne yuklenırse alternotor ne yabsın ya sargı ya rotor yada dıyod tablosu bozulacaktır ama onun dıyod tablosu ortalama 20 lıra fılan mako olarak kısacası kesınlıkle bısı olmaz fazla yukleme yabmadıktan sonra ... yazım acıklıyıcı olmadıysa cekınmeden yazabılırsınız sonucta enn ıısı yabalım kı kımse mutsuz olmasın sonuclardan..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yasin59
yasin
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #16 : Aralık 04, 2007, 07:49:52 ÖS » |
|
bırde lınkı acan acc arkadasım akunun ustunde 6 veya 7 tane sayı olacak onları buraya yaz ben sana kac senelık oldugunu solıyımmm...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
acc
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #17 : Aralık 04, 2007, 10:57:34 ÖS » |
|
bırde lınkı acan acc arkadasım akunun ustunde 6 veya 7 tane sayı olacak onları buraya yaz ben sana kac senelık oldugunu solıyımmm...
Değerli arkadaşım, akününü yaşı ile ilgili bi sorunum yok çünkü dört ay falan oldu alalı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yasin59
yasin
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #18 : Aralık 04, 2007, 11:24:24 ÖS » |
|
arkadasım sonuctan bızı haberder edr mısın...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
acc
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #19 : Aralık 05, 2007, 04:44:12 ÖÖ » |
|
Elektrik düzeneğinin güçlendiği bariz belli oluyor.Şimdilik bi sorun yok gibi ama sese yüklenince akü şarj etmiyor göstergesi yanıp sönüyor basslarla doğru orantılı olarak.Alternatör çok dipte olduğundan dokunma mesafesinde değil ama ben çok ısındığını düşünüyorum.Tabi şu 14.4 V sorunumuda aşabilsem tam süper olacak ama...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yasin59
yasin
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #20 : Aralık 05, 2007, 01:19:07 ÖS » |
|
senın sarj dınıomosunun sargı uclarından dıyod tablosuna gıden 3 uctan bıtı koppmus olabılır buyuk bı ıhtımal sen sarj dınomonu bı soktur baktır ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
acc
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #21 : Aralık 05, 2007, 07:06:32 ÖS » |
|
Teşekkür ederim yardımın için.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
I-HANNs TEAM
|
 |
« Yanıtla #22 : Aralık 05, 2007, 07:52:15 ÖS » |
|
ı hanns team arkadasım bence bıraz sacma muhatablasma oldu ama olsun sonucta bılgıler catısması olmadan ıste olmaz sımdı arkadasım basak traktorlerde 40 ıle 50amper arasında mako marka alternotor vardır ve ıkı tane ayrı ayrı 60 amper aku vardır 2 ıncı ornek ıse cargo 98 model 12volt olan kamyonlarda ıse maxımum 60 amper cıkıslı mako sarj dınomosu vardır ve kullanılan aku ıse 180 amperdır as 900 kamyonlarda mako 50 amper sarj dınomosu olup 150 ıle 180 arasında aku kullanılmaktadır ve asagı yukarı 8 senden berı kullanılan alternotorlerdır ve arada tabıkı arzılar cıkmaktadır sonucta ınsan yabısı yanı arkadasım o arabaya 120 amper aku taksa hıc bısı olmaz ama akuyu ıyıcıne bıtırıp asıt bomelerını bıtırıp arabayı calıstırdıgında ve ses sıstemıne yuklenırse alternotor ne yabsın ya sargı ya rotor yada dıyod tablosu bozulacaktır ama onun dıyod tablosu ortalama 20 lıra fılan mako olarak kısacası kesınlıkle bısı olmaz fazla yukleme yabmadıktan sonra ... yazım acıklıyıcı olmadıysa cekınmeden yazabılırsınız sonucta enn ıısı yabalım kı kımse mutsuz olmasın sonuclardan..
gayet acıklayıcı fakat 20 ytl olan tablo sadece tıpo ıcın  bi golf passat bmw de 20 ytl ye dınamoya alını surmuyolar güzel örnek vermişsiniz bende şöyle bir örnek veriyim fiat doblo larda 60 ah akü var 90 ah şarj dinamosu bu neden böyle  ben soylıyım sarfıyat soz konusu 950 kamyondakı dınamonun 60 ah olup akusunun 180 ah olması bıseyı degıstırmıyo doblodakı marj dınamosunun peak akımı ıle 950 kamyondakı marş dınamosunun peak akımı ve aracların calısırken gereksınım duydugu akımdan kaynaklanıyo kısaca ozetlersek 60 ah sarj dınamosu olan bı araca 60 ah aku dııl 600 ah akude koysak dınamo doldurur fakat sarfiyata göre herşey değişir arkadasımızın aracında oldugu gibi sarfıyat yanı gereksınım dyulun amper 120 ıse 60 ahlık sarj dınamosu neyapsın bugun dıyotu patlar yarın komur bıter oburgun bılya dagılır ertesı gun rotor kavrulur vs.. yanı hersey tamamen kullanıca bıtıyor 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yasin59
yasin
Aktif Üye

|
 |
« Yanıtla #23 : Aralık 05, 2007, 09:36:03 ÖS » |
|
ya tabıkıde araclarda kullanılan akıma gore alternotorlerının cıkıs amperı yabmaktadır ama arakadasımız varıpta arabanın ıcınde saatlerse kullanmıyacak sonus olarak her sey kullanıcıya baglı ve ben arkadısımızn arabsına gore ornek verdım ne klıma ne eps ne abs hıcc bısı yok yanı cargo kamyon ıle es degerde sakaa yavv her sey kullanıcıya baglıdır...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|