CarAudioTurkey
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ikinci Aku baglarken role'nin konumu??  (Okunma Sayısı 439 defa)
RainMan
Aktif Üye
**

« : Temmuz 23, 2005, 11:20:43 ÖÖ »

Arkadaslar, diyelimki araca 2. aku baglamak istiyorsunuz.
Akuler arasina (birbirini bitirmemesi icin ve/veya alternatorun akuleri beslemesini ayarlamasi icin galiba) role kullanilmasi gerektigini biliyorum.
Biliyorum da, sadece yuzeysel..Bana daha ayrintili bilgi lazim:

1) Motor kaputunun altindaki birincil akunun (+) kutbundan bagajdaki akunun (+) kutbuna hat cekiliyor. 1.Akuden hemen cikisdan sonra (en fazla 25cm sonra diyelim) bir sigorta sonra bagajdaki akuye hat devam ediyor..
DOGRU MU??

2) Bu role ilk akuye mi daha yakin konumladirilmali, yoksa 2 aku (bagajdaki, ses sistemini besleyecek aku) yemi daha yakin olmali?

3) Bu bahsi gecen roe 2 bacakli bir role mi? Yani bir bacagi 1.akuden gelenden giris, diger bacagi bagaja (2.akuye) giden hatta mi bagli?
Yani birincil aku ile 2. aku arasina seri bir sekilde mi bagli??
2 Bacakli role olur mu?? Benim bu dusuncem yalis galiba..

Araclarina exta aku baglatan arkadaslar var.
Beni bu iki adet aku baglama isinde aydinlatirsaniz (ozellikle araya roleyi yerlestirme konusunda) sevinirim.

Tesekkurler.

GHOST
Alper Dalar
Administrator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #1 : Temmuz 23, 2005, 11:33:33 ÖÖ »

Sigorta olayı doğru ancak bu sigortayı iki akünün birleşiminden sonra koyarsanız daha sağlıklı olur kanısındayım.
Aküleri paralel bağlıyorsunuz.

Röle bağlantısı hakkında bilgim yok...

Only Blaupunkt gamma Headunit
RainMan
Aktif Üye
**

« Yanıtla #2 : Temmuz 23, 2005, 01:58:57 ÖS »

Alıntı sahibi: "GHOST"
Sigorta olayı doğru ancak bu sigortayı iki akünün birleşiminden sonra koyarsanız daha sağlıklı olur kanısındayım.
Aküleri paralel bağlıyorsunuz.

Röle bağlantısı hakkında bilgim yok...

Baglantidan sonra sigorta sart tabii, hatta blok seklindeki sigortali dagiticilar daha iyi gibi. 3 Amfi oldugunu varsayalim mesela, 2. akuden sonra 3 lu (sigortali) dagitici ile dagitilacak. Haa varsa cap once cap'a girilecek..

Bak bir sema buldum.Ama Hollanda sitesi. Arac Hi-Fi konusunda yararli dokumanlar var. Hatta Capasitor heaplamasi felan. Ama elektriksel terimleri Hollandaca da anlamak biraz kasiyor smile
Sitedeki 2 adet aku baglanmasina verilen ornek semada aciklamalarinda
100 Amperlik Role kullanilmasini soyluyor, ama semada yerini konumlandirmamis.

http://www.12vhifi.nl/condensator.html

O yuzden ben rolenin konumlandirilmasini sormustum, hatta rolenin yapisini (2 bacak olayi Smile

R
Global Moderator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #3 : Temmuz 23, 2005, 02:32:31 ÖS »

alper voltajlı moltajıl bi siteydi hani Laughing

Onur ÖZER /Ankara-İzmit
  capon foreva twisted
GHOST
Alper Dalar
Administrator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #4 : Temmuz 23, 2005, 02:36:34 ÖS »

yok be abi bunun komple ingilizcesi filab vardı...
Ben o siteyi komple indirmiştim..Arşivdeydi o flashlar filan... :kızgın:

Only Blaupunkt gamma Headunit
hitman
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #5 : Temmuz 23, 2005, 04:29:04 ÖS »

http://www.bcae1.com/battiso.htm

baterry izolatörü ............

kullandıgın enerjiyi yerine koy.......... alternatör kac amper.

2 akü front rear+ 130 amper alternatör ..... şahin........   isalator vs.  yok  aküler pek birbirini yemiyo....

http://www.geocities.com/harald_nancy/isolator.htm

bu roleyi  öne yarleştiriyorlar sekillerden anladıım kadarıylan...

...

barış / ist
aykutissever
Fanatik Üye

« Yanıtla #6 : Temmuz 23, 2005, 09:15:17 ÖS »

Alıntı sahibi: "RainMan"
Arkadaslar, diyelimki araca 2. aku baglamak istiyorsunuz.
Akuler arasina (birbirini bitirmemesi icin ve/veya alternatorun akuleri beslemesini ayarlamasi icin galiba) role kullanilmasi gerektigini biliyorum.
Biliyorum da, sadece yuzeysel..Bana daha ayrintili bilgi lazim:

1) Motor kaputunun altindaki birincil akunun (+) kutbundan bagajdaki akunun (+) kutbuna hat cekiliyor. 1.Akuden hemen cikisdan sonra (en fazla 25cm sonra diyelim) bir sigorta sonra bagajdaki akuye hat devam ediyor..
DOGRU MU??

2) Bu role ilk akuye mi daha yakin konumladirilmali, yoksa 2 aku (bagajdaki, ses sistemini besleyecek aku) yemi daha yakin olmali?

3) Bu bahsi gecen roe 2 bacakli bir role mi? Yani bir bacagi 1.akuden gelenden giris, diger bacagi bagaja (2.akuye) giden hatta mi bagli?
Yani birincil aku ile 2. aku arasina seri bir sekilde mi bagli??
2 Bacakli role olur mu?? Benim bu dusuncem yalis galiba..

Araclarina exta aku baglatan arkadaslar var.
Beni bu iki adet aku baglama isinde aydinlatirsaniz (ozellikle araya roleyi yerlestirme konusunda) sevinirim.

Tesekkurler.

arkadaşım dinamoyla ilk akünün arasında zaten röle var ikinci aküyü taktıgında röleye ihtiyac yok paralel baglıyorsun + + ya - - ye araya sigorta koymakta sana kalmış
capasitörde akü vazifesi görüyor kullananlar röle takmıyor ikiside aynı mantık
iyi forumlar

KAN BANKAMIZA  KAYDOLUN....!!!!!!!  

AYKUT İSSEVER  AB RH+
İSTANBUL/DRAGOS
hitman
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #7 : Temmuz 23, 2005, 09:35:51 ÖS »

akım düzenleyici röleden bahsedilmiyor anladıgım kadarıyla.... 2. bir yedek akü baglantısında  2 aküyü ayıran parca ....  ilk aküyü sadece araba startı ve genel elektrik ihtiyacı için kullanacam diğeri müzik sistemi aküsü...  birbirinden bagımsız olacaklar yani... aslında sorudada bir yanlışlık var gibime geliyo.... 2 akü paralel baglanacaksa tek bir akü gibi ..... ne gerek var .... akü izolatörüne....

verdigim sitede alternatör den cıkan elektrik  izolatöre gidiyor... buradan 2 aküye dagılıyo .... diot tipte izolatör baglantısı sekline bakın... yani ana aküyle 2. arasında ayırıcı var ... ama soruda 2 akünün paralel baglantısından bahsedilmiş ...

barış / ist
RainMan
Aktif Üye
**

« Yanıtla #8 : Temmuz 23, 2005, 10:46:28 ÖS »

Bahsettigim role su, asagida mesela Oto Muzik Market'de geciyor:
http://www.otomuzikmarket.com/showProd.asp?ProdId=648

Verdiginiz siteler icin tesekkurler arkadaslar. Bu mesaji attiktan sonra okumaya devam edecgim.

Sevgili Hitman: 2 aku kullanimi senin anladigin bicimde olmasini istiyorum, yani: 1. Aku aracin kendi elektrik ihtiyaci icin, 2.Aku ise ses sistemini (Amfileri belki Head Unitte buna dahil olur) beslemek icin.

Bu bahsi gecen roleyi ben arac stop halinde iken felan akulerin kendi aralarindaki elektrik transferi gerceklestirip birbirlerini tuketmelerini onune gecilmesi icin kulllanildigini zannediyorum.. DOGRU MU??

Verdiginiz sitelri de okuyunca ortaya birde Izalator cikti.
Valla bunun nen oldugunu anlamaya calisiyorum su an su ustteki linkten smile

Siz araclarinda 2 adet aku kullanan arkadaslar, bu izalator dalgasini kullaniyormusunuz??

hitman
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #9 : Temmuz 24, 2005, 12:39:46 ÖÖ »

güzel bir konu abi .... elektrik konusu sevdigim bir konu..... bilmediklerimizi ögreniyoruz... tebrik ederim...
http://www.showmesome.info/hilux/workshop/battery.htm
http://www.volkszone.com/VZi/showthread.php?t=182931
http://www.autoleads.co.uk/power_split.html pdf sinde baglantıyıyazıyo

bu aparat ın  spirell cell akülerle kullanılması tavsiye ediliyor.

180 Amp Split Charging Relay ........... 180 a sarj ayırıcı röle .......

barış / ist
hitman
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #10 : Temmuz 24, 2005, 01:16:29 ÖS »

"""Bu bahsi gecen roleyi ben arac stop halinde iken felan akulerin kendi aralarindaki elektrik transferi gerceklestirip birbirlerini tuketmelerini onune gecilmesi icin kulllanildigini zannediyorum.. DOGRU MU?? """

+ tek alternatörden gelen elektriği 2 aküye dagıtıyor....... aslında buda  bir isalator ..... bcae  sitesinde  2 tip isalatorden bahsediliyo

1-selonoid(röle) isalator
2-diot type isalator..

autoleads selonoid type te  anladıgım kadarıyla.....manuel switc  ve otomatik kullanılabiliyor .... ürünün pdf sini incelerseniz 1. acıklamanın "the relay and battery isalator can handle....." diye basladıgını göreceksiniz...
 okcunun temprada  4 akü vardı... 1+3 müzik aküsü ........ sizin dediginiz gibi bir elektrik sistemi vardı... tabe  orj alternator modifiye edilmişti.... arac  calışmıyoken arka aküler müzik sistemini besliyor... ön akü boşalmıyor haliyle.... arac calışırken sarj sistemi bütün aküleri dolduruyor... aklıma gelen bir örnek....
yukarıdaki sitelerde nasıl baglanacagına dair diagramlar  var.... 4 bacagı olan parca... 2 si aküye gidiyor.... diger 2 ayak ta  bu parcayı devreye sokmak için + ve- ..... ister otomat  ister  manuel swicth.....

otomatik olursa motor calıştıgında devreye girecek 2 aküye sarj gönderecek... arac  calışmıyoken devreden cıkacak ve 2 aküyü ayıracak...  manuel olursa istediğiniz zaman bir düğmeyle devreye girecek....
saygılar........

barış / ist
RainMan
Aktif Üye
**

« Yanıtla #11 : Temmuz 25, 2005, 12:51:03 ÖÖ »

Arkadaslar bilgiler icin cok tesekkur ederim.
Sonunda anladim bu zikkimin nasil calistigini, elbette sizlesin sayesinde.
Hele verilen linkler ve diyagramlar, cok iyi oldu..

Hepinize selamlar...

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Theme by webtechnica.com.