edit: işyerinden foruma girince boyle oluyo yanlış ifade etmişim , değişiklik yapılmıştır
Merhabalar ,
Kurmak istediğim sq sistem konusunda araştırma yapıyor forumu takip etmeye çalışıyorum , amacım; insan sesleri , doğal enstrümanlar, vokaller vb sesleri daha net dinleyebilmek , sahnelemeyi yakalayabilmek , kısaca müziğin tadığını çıkartmak ( rock , jazz + uzun yolda TRT FM ), ancak şu noktalar kafama takıldı ve devam etmeden önce kesinlikle yardımılarınıza ihtiyacım var.
Diyelimki ünite olarak Clarion 9255 aldık ( 4 way ünite olarak en mantıklısı görünüyor ) ve aktif sürmeye karar verdik ( heh iyi halt ettin ..al başına belayı )
1- o zaman da işlemcili ampliye gerek yok dedik ; Karşımıza Helix A6, VRX direct dışında hangi amplilerin filtreleri olmayan modelleri var_? yani kullanmayacağım özelliğe para vermemek adına mantıklı bir seçim olmaz mı _?
2 - Eğer sistemi aktif sürmeye karar verdiysek çok yuksek özellikleri olmayan amplilerde işimizi görmez mi , Örmek Helix DB4 ( biliyorum bu filtreli) den iki tane alsak 6 kanalı 3 way lere + kalan son iki kanalıda köprüleyip subwoofer a versek mantıksız mı olur __? Burada seçimlerde amplilerin THD değerleri nin dışında ne rol oynar_? ( forumdaki yazılarda RMS değerlerine pek takılmamak gerektiğini anladım)
3- Sahneyi yakalamak adına hoperlörlerin yerleşimi konusunda illaki A sütununu kullanmak mı gerekir ; tizler için zaten aynanın tarafında tam yüzümüze bakan yerde yerimiz var.
Mid bass içinde kapı içinde 16 cm yerimiz var (uygundur inşallah); Peki ya midrange _? Örneğin benim arabada midrange' i gömebileceğim kadar ön camın hemen altında sağ ve solda hoperlör yerleri var (10cm). Acaba bu konum sahnelemeyi bozar mı yani sahneleme söz konusu olduğunda illede A sütunu mudur midrange için _?
Yukarıdan da anlaşılacağı gibi ampli ve hoperlörlere henuz karar vermiş değilim , öncelikle midrange yerleşim işini halletmem lazım ; Kesip biçme olamayacağı için Clarion 9255 le başlamanın doğru olup olmadığı en büyük merak konusu.
Bütçem 5-6 aya yayılarak toparlanacak bu nedenle şu anda sadece ünite için para ayrıldı ve sipariş verilebilir durumda, toplamda ana ünite hariç 3500-4000 YTL gibi bir bütçe düşünüyorum. (yada üniteyi aldıktan sonra dayanamayıp bankaların 10 ay vadeli düşük ihtiyaç kredileri cazip olabilir

. )
Amplilerde sizden gelen cevaplar ile araştırmalarım devam edecek. Hoperlör markası/tipi konusunda henüz karar vermedim .
Elimde RF 12P3D2 var ( 4 ohmda 500 RMS, 28 litre kapalı kutu) ; belki kutusu tekrardan yapılarak değerlendirilebilir. (mi_?)
teşekkür ederim