CarAudioTurkey
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: SQ için; ampli seçimi & midrange yerleşimi  (Okunma Sayısı 360 defa)
tripanazomi_1
Devrim Sağlam
Yeni Üye
*

« : Temmuz 17, 2008, 05:04:32 ÖS »

edit: işyerinden foruma girince boyle oluyo yanlış ifade etmişim , değişiklik yapılmıştır

Merhabalar ,

Kurmak istediğim sq sistem konusunda araştırma yapıyor forumu takip etmeye çalışıyorum , amacım;  insan sesleri ,  doğal enstrümanlar,  vokaller vb sesleri daha net dinleyebilmek , sahnelemeyi yakalayabilmek , kısaca müziğin tadığını çıkartmak ( rock , jazz + uzun yolda TRT FM ), ancak şu noktalar kafama takıldı ve devam etmeden önce kesinlikle yardımılarınıza ihtiyacım var. 

Diyelimki ünite olarak Clarion 9255 aldık ( 4 way ünite olarak en mantıklısı görünüyor ) ve aktif sürmeye karar verdik ( heh iyi halt ettin ..al başına belayı )

1-  o zaman da işlemcili ampliye gerek yok dedik ; Karşımıza Helix A6, VRX direct dışında hangi amplilerin filtreleri olmayan modelleri var_? yani kullanmayacağım özelliğe para vermemek adına mantıklı bir seçim olmaz mı _?

2 - Eğer sistemi aktif sürmeye karar verdiysek çok yuksek özellikleri olmayan amplilerde işimizi görmez mi , Örmek Helix DB4 ( biliyorum bu filtreli) den iki tane alsak 6 kanalı 3 way lere + kalan son iki kanalıda köprüleyip subwoofer a versek mantıksız mı olur __?  Burada seçimlerde amplilerin THD değerleri nin dışında ne rol oynar_? ( forumdaki yazılarda RMS değerlerine pek takılmamak gerektiğini anladım)

3- Sahneyi yakalamak adına hoperlörlerin yerleşimi konusunda illaki A sütununu kullanmak mı gerekir ; tizler için zaten aynanın tarafında tam yüzümüze bakan yerde yerimiz var.
Mid bass içinde kapı içinde 16 cm yerimiz var (uygundur inşallah); Peki ya midrange _? Örneğin benim arabada midrange' i gömebileceğim kadar ön camın hemen altında sağ ve solda hoperlör yerleri var (10cm). Acaba bu konum sahnelemeyi bozar mı yani sahneleme söz konusu olduğunda illede A sütunu mudur midrange için _?

Yukarıdan da anlaşılacağı gibi ampli ve hoperlörlere henuz karar vermiş değilim , öncelikle midrange yerleşim işini halletmem lazım ; Kesip biçme olamayacağı için Clarion 9255 le başlamanın doğru olup olmadığı en büyük merak konusu.

Bütçem 5-6 aya yayılarak toparlanacak bu nedenle şu anda sadece ünite için para ayrıldı ve sipariş verilebilir durumda, toplamda ana ünite hariç  3500-4000 YTL gibi bir bütçe düşünüyorum.  (yada üniteyi aldıktan sonra dayanamayıp bankaların 10 ay vadeli düşük ihtiyaç kredileri cazip olabilir  smile. )

Amplilerde sizden gelen cevaplar ile araştırmalarım devam edecek. Hoperlör markası/tipi konusunda henüz karar vermedim .

Elimde RF 12P3D2 var  ( 4 ohmda 500 RMS, 28 litre kapalı kutu) ; belki kutusu tekrardan yapılarak değerlendirilebilir. (mi_?)

teşekkür ederim
« Son Düzenleme: Temmuz 17, 2008, 06:33:48 ÖS Gönderen: tripanazomi_1 » Logged

harunAY
Tiryaki Üye

« Yanıtla #1 : Temmuz 17, 2008, 06:37:18 ÖS »

Merhabalar

9255 umarım DRZ kodludur yani avrupa adı ile HX-D2 dir. Böyle olduğunu varsayarak güzel seçim olacaktır üstün bir okuyucuya sahip ve işlemciside gayet tatminkar.

1-Benim aklıma birde 4ch brax lar geldi üzerinde xover olmayan ancak cross ları pas geçebiliyorsanız (ses daha az ekipmandan geçip hoparlörlerime ulaşsın mantığını doğru kabul ediyor ama kenara bırakıyorum zaten dsp ile yeterince oynanacak ses) üzerinde cross bulunan amplifier lerde tercih edilebilir kullanmayacak olduğunuz halde Surprised

2-Yüksek özelliklerden kastınız nedir bilemiyorum ama pek tabiiki her türlü amplifier olabilir ancak bir amplifier de en önemli özellik sinyalin nekadar lineer olduğudur bunuda içinde kullanılan elektronik ekipmanlar ve çıkış kalitesi ile sağlarlar bu sebeplede tasarım ve işçiliğide göz önüne alarak fiyat ve sınıf farkları oluşur.
Forumda auto hifi,car hifi gibi merkezlerin oldukça testi var araştırdığınızda göreceksiniz onların hangi ürünleri hangi sınıflarda değerlendirdikleri ses kalitelerine tasarımlarına içeriğine vb gibi özelliklerine nasıl puanlar verdiklerini yine onların hangi ürünü hangi üründen daha çok beğendiklerini görebilir bu şekilde aklınızda birkaç model oluşturarak mümkünse dinleti yapabilirsiniz.

3-Pek tabiiki A stununda montaj şekli sıkça kullanılan bir çalışma şekli ancak mutlak suretle oraya montajlamak durumunda değilsiniz sahneleme açısından. Aslında montajcının bildiği bir iş aracınızında müsade ettiği kadar proje zorlanıp bir çalışma çıkarılır ancak kapı yaptırmanızı mutlak suretle tavsiye ederim.
Kısaca bu bölümde yapacağınız en önemli atak çok iyi bir montajcı seçimi ile olacaktır.
Birde şahsi tecrübelerim hoparlör nekadar size bakarsa dik açı ile yansıma olmadan montajlanırsa okadar belirgin frekanslar elde edebiliyorsunuz RTA da bu şekilde gösteriyor.

Hoparlör/Amplifier ler tamamı ile kendi seçimleriniz olmalı sonuç olarak siz dinleyeceksiniz ancak hoparlörde de yine forum üyeleri ve ilgili test merkezleri aklınızda birkaç marka oluşturacaktır.
Tavsiyem kablolamayada hoparlör yada amplifier seçimindeki gibi önem vermeniz çok güzel bir ana ünite ile başlıyorsunuz çünki Surprised

Montaj tamamlandığında da rock un duayenlerinden Mark Knopfler ın yeni albümü olan Kill to get crimson albümünü getiririm dinleriz smile
« Son Düzenleme: Temmuz 17, 2008, 06:41:25 ÖS Gönderen: harunAY » Logged

Görünmez Düşman Öldürmekten Bıktım İşim Belli Mermi Sıktım Tıktım adım harunAY Çok Kolpa Saltanatlar Yıktım !!
tugsay
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #2 : Temmuz 19, 2008, 06:23:39 ÖS »

Uzunca süredir ben de bu konu üzerine kafa yoruyorum, mid'lerimi koyucak yer bulamıyorum araçta ve en sonunda A sütunu'nun yanında mid'in arkasına bir yuvarlak kasa yapıp bana doğru bakıcak şekilde yerleştirdim. Hoşuma gitmese de tek çözüm bu oldu.
 Harun'a montajcı konusunda şiddetle katılıyorum ve artı olarak da birşey eklemek isterim, arac'ın kapısını komple söküp tüm ses yapabilicek her parçayı tek tek izole etmek ve artı olarak bir veya mümkünse 2 kat dynamat extreme kaplamak seste inanılmaz bir destek olucaktır lütfen atlamayın bunu.

Brax için çok kaliteli bir amfi olduğu söyleniyor, Haluk abimizin aracında da kullandığından anlaşıldığı üzere meret iyi bir amfi Surprised smile Düşünülebilir. Pahalı ayrıca smile

Rca kablo , elektrik tesisatı ve hoparlör kabloları da çok büyük önem taşıyor, Harun çok haklı, bunları baştan bir kere adam gibi yapmak çok doğru olucaktır.

Ayrıca da kendi şahsi görüşüm olarak şunu eklemek isterim, aktif sürerken rms güce pek takılmamak gerek dense bile ben hoparlör ve amfi güçlerinin birbirine uygun değerlerde olmasının ve hatta hoparlörün rms gücünün biraz daha fazla olup amfi'nin de mümkün olduğu kadar kısık gain ayarı ile bu gücü sağlaması taraftarıyım.
düşük cümle oldu.

örnek veriyim, mesela bir tweeter'ınız var ve rms gücü 100w
amfinizin de rms gücü 110w olursa ve siz amfinin son kuvveti olan 110w güce çıkmak yerine gain'i kısık tutup amfiyi daha sakin çalıştırırsanız sesiniz daha net ve distorsiyonsuz olucaktır.
Yani tweeter'a yaklaşık olarak 90w gidicek ama tertemiz gidicek.

(Bu ara öyle şeyler yazıyorum ki , okuduktan sonra bir daha hiçbirşey yazmamaya karar verdim vericem çok az kaldı) smile

Tekrar yineliyorum, Montajcınızın bilgisi çok ama çok önemli, yoksa herşeyi kendiniz öğrenmek zorunda kalıyorsunuz smile

saygılarımla

Tuğsay Kulaksız
Ankara
Hacettepe Melon Cafe

Ana ünite           :Alpine 9855
İşlemci               :Zapco Dsp6-sl
Amfi 1                :Helix A6 competition
Amfi 2                :Audison 4.1k
Ön component     :Morel Elate 6.3
Arka component   :Rainbow slc265
Subwoofer          :2 X Jl audio 12w3v3-4
Kapasitör            :Alphasonic & stinger

Alpine spr17s (1hafta kullanıldı, satılık)
Kain
Baris Bozkurt
Fanatik Üye

« Yanıtla #3 : Temmuz 20, 2008, 12:13:58 ÖÖ »

Bahsedilen  amfiler  haricinde  benim tavsiyem  tabi  dist in elinde war ise   helix e-40  alinmasi   yonunde olucaktir 2 adet . Hybrid  yani gris  kati lambali olan  ve   all tube lara yakin bir sese  sahip olan bir  cihaz  ve  fiyat olarak oldukca  uygun diye  hatirliyorum . Crosslar  bypass edilebiliyor sanirsam e-40 larda .  Urun sizin dinlediginiz muzik turleri  icin ideal bir  cihaz .

Brax kullanan biri olarak brax i  tavsiye ederim  sahsen 2 tane x2400.2  graphic edition  kullandim  sistemimde  , sahne  genisligi   , derinligi  ve tonalite olarak cok basarili bir urun ve sesi cidden  dogruya en yakin sekilde  yeniden  uretmekte  yani sese  biseyler  katmadan,   fakat  fiyat olarak  iki tane  e-40 1 tane  x2400.2  graphic fiyatina maglesef  ulasmiyor bile  yani  hersey  butceyle ilgili  fakat sizin  butcenize ve  beklentilerinizi karsiliyacak  secenek  e-40 olucaktir  bence.
« Son Düzenleme: Temmuz 20, 2008, 12:17:45 ÖÖ Gönderen: Kain » Logged

Ana Unite : Alpine F#1 Status DVI-9990J
Islemci : Alpine F#1 Status PXI-H990J
Amp 1: Brax x2400.2 Graphic Edition Chrome
Amp 2: Brax x2400.2 Graphic Edition Chrome
Hoparlorler : Alpine F#1 Status SPX-Z18T mighty revelator Very Happy
Tweeter : R29/7000
Mid : 12M
MidBass : 18M
Subwoofer : JL Audio 8w7
Rca Kablolar : Van Den Hul Thunderline Hybrid
Hoparlor Kablolari : Van Den Hul CS-122 Hybrid ;Tweeter , Mid , Mid-Bass  Van Den Hul CS-352 Hybrid ; Subwoofer
Kablo Shielding : 3M
Elektriksel Alt Yapi : Stinger SP2150 Aku ve Stinger Pro guc kablolari
Yalitim : Dynamat Extreme + Wurth

www.roketoyun.com
barb_alone
SQ_For All
Tiryaki Üye

Barbaros Şenbaş / EdİrNe

« Yanıtla #4 : Temmuz 25, 2008, 08:28:07 ÖÖ »

aracınızda bulunan 10cm yerler değerlendirmek adına önce marka model bilmek lazım ve montaj sırasında çift taraflı bant veya başka bir yardımcı ile denemek lazım ki çok araçta hoparlör yerleşimi ezbere deil farklı noktalar denenmek suretiyle montaj yapılır böle aktif ve sahne ile uğraşınca ......

kullanacağınız bileşenlere göre P3 bassınız kullanılabilir kapalı kutuda çok ta tatlı bir tonlaması olacaktır ....

diğer sorularınıza arkadaşlarım gerekli cevabı verdiğinden aynı şeyleri yazmak istemedim .....

ama ampli seçiminde önce alt modelleri tercih edip daha sonra üst serilere geçmek hep yaptığımız şey bütçe ile alakalı mesela bocuq nickli arkadaşımız baya süre helix db4 eski seri amplilerle aktif bir sistem oluşturmuş ve çokta iyi bir ses vardı şimdi sanırsam daha hi-end bir ampli serisine geçiş yapıo illa hemen en üst seri olacak die bir kaide yok bütçe ile alakalı düzgün ana ünite ve hoparlör bileşenleri ile giriş seviyesi veya orta seviyede ampli kullanılabilir bütçeye uymak adına

kolay gelsin

Dream Car Satıldı yeni araç bakılmakta hala kararsız durumda olmak çok kötü Sad

sistem konfig sonlandı işimiz araca kaldı smile

pm le yardımcı olmayacağım sadece konunuzun linkini atın bana .....!!!!!!!!
ilkercom
H. İlker Çom
Hiperaktif Üye

Zeytinburnu Spor Klübü

« Yanıtla #5 : Ağustos 25, 2008, 09:05:54 ÖS »

Konu biraz eskimiş olsa da bende nacizane yorumumu yapmak isterim.
Ana ünite olarak Hxd2 çok methediliyor. Bence güzel bir seçim. Radyo olayı çok mühim değil ayarlanıyor.
midrange olarak a sütünu ile dikiz aynasının oralar iyi seçim. Açısı ayarlanıp güzel çalar.
DB4 seçiminde ise söyleyeceğim şu. Bocuq nickli arkadaş kullanmış aktif sistemde. Ben dinlemedim ama dinleyenler iyi diye söyledi. Amfilerden biri döndü dolaştı şu an bende bende aktif bağladım gayet iyi çalıyor. Ama HxD2 gibi bir cihaza muhakkak A6 veya E40 bağlamak şart. audisonun VRx 6,420 direct bahsettiğiniz olayları barındıran bir cihaz.
Son olarak İzolasyon çok gerekli kablolar ve montaj işin en dikkat edilmesi gereken kısmı.

Aktif sistemim:
Alpine CDA 9853R
Tweeter Focal K2 TNK Aktif
Dragster 604 4 kanal amfi (Satılık)
Helix Darkblue 4
Scan-Speak Mid Range Aktif
RTO Sx 4002 2 x75 (satılık)
Mid bass Focal 130V2 Aktif
Audison millenium Power 2xr 2 x 105 (Satılık)
Audison SRX2 (satılık)
RCF W300 30cm 300watt rms @4 ohm

Audison Sigorta / Helix 4 Awg / Boss RCA
Kicker Hyperflex hoparlör kablosu

http://rapidshare.com/files/122201636/focal_test_cd.rar.html

Satılık 100 litre kareport kabin 60 ytl.
Satılık RTO SX 4002 2 kanal amfi 100 ytl
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Theme by webtechnica.com.