CarAudioTurkey
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sistem Ayarlama Rehberi  (Okunma Sayısı 5469 defa)
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye

« : Ağustos 16, 2005, 07:53:00 ÖS »

Son günlerin en akıl almaz karışık gelen konusu sistem  ayarlamalarında bayağı sorun olduğunu hissettim…Canımda sıkkındı,ufak bir rehber  yazma ihtiyacı duydum…

Araç içi akustik,frekans ve gain ayarlamalarınız için öncelikle kendinize ses kalitesi yüksek örnekleme frekansı üniteniz ile eşdeğer bir CD’niz olsun.Bu CD yi sürekli dinleyin ve artık şarkılarda hangi enstrüman hangi şekilde çalıyor ne zaman çalacak parlak mı sönük mü sönümlenmesi doğrumu ivmelenmeler doğrusal mı değimli vs.. bu etkenlere kulağınızı alıştırın tabi bunun içinde öncelikle enstrümanların canlı performanslarını dinlemeniz sizin için büyük bir fayda olacaktır.

Artık elimizde güzel kayıtlı bir müzik CD si var ise ve bunu uzun zamandır dinlemeyi alışkanlık edindiysek yavaş yavaş işin ayarlama kısmına geçebiliriz…
Bu kısım ilk dinlediğinizde kulağınıza hiç hoş gelmeyen bir sistemi sizi büyüleyecek şekilde etkilemesine sebep olabilir.Sık kullandığım bir söz vardır…montaj ürünü vezirde eder,rezilde… bunu birçok kez canlı olarak gördünüz…

Araçlarımızda kullandığımız birçok amplifikatör kazanç aralıkları  170mv-4v,200mv-5v,200mv-8v tarzında aralıklardır.Bunlar üreticinin belirlemiş olduğu değerler olmakla beraber aralık dışında bir değer seçmeniz mümkün değildir.

Ana ünitenizin maksimum preout çıkış gerilimi amplifikatörünüzün  maksimum giriş gerilimi den düşük olması her zaman tercih edilen bir durumdur.

Genelde çıkış gerilimi yüksek ünite kullanımının düşük distorsiyona sahip sinyal üretilmesini sağlamaktır.
Ana üniteniz ile amplinizin giriş çıkış gerilimlerini eşitlediğinizde amplifikatörünüzden maksimum verimi alabilirsiniz…Ama bu kadar kolay ve çabuk değil tabiki…her şeyin başı temiz ve stabil bir sinyal olduğunu unutmazsak bunun için yine stabil voltaj ve amplifikatörün ihtiyaç duyduğu kadar akım kaynağına ihtiyacınız olacaktır.

Ufak detayları anlattıktan sonra şimdi ayarlama kısmına gelebiliriz.
1-)CD’nizi ünitenize takın
2-)amplifikatör üzerinden gain i kısın (örnek;200mv-8v aralığa sahip bir amplifikatörünüz varsa ve ana üniteniz 4v ise 200mv a yaklaştıkça gain açılır 8v a yaklaştıkça ise kısılır)
Not:Eğer Biraz daha güç almak uğruna kazancınızı arttırmak isterseniz izin verilen aralıkları aştıktan sonra(yukarıdaki örnekte mesela 3V a gelmek )  cliping denilen bir olay ile karşılaşabilirsiniz.Bunu da kısaca açıklamak gerekirse;Amplifikatör çıkışındaki ac sinyal formumuzun bozulması olarak açıklayabiliriz sanırım…Şöyle ki omaj ve gain ayarındaki bu aşım söz konusu olduğunda gerekli kazanç bandını aştığınız için hoparlörünüz sinyalin tepe ve taban noktalarını okuyamaz.Bu sinyal ise hoparlör bobini üzerinde ısıya dönüşür ve bir süre sonra hoparlörün yanma durumu ortaya çıkacaktır.
3-)gain i kıstığınıza emin olduktan sonra ana ünitenizin sesini %90 civarı olarak açın.
4-)daha sonra amplifikatörünüze yönelerek yavaş yavaş gain i açmaya başlayın sesin bozulmaya başladığı noktadan önce ayarı sabitleyin..Ve ana ünitenizin sesini artık kısa bilirsiniz… Gain ayarınız yapılmıştır…

Ses kalitesinde esas olan minimum kazanç ile daha gürültüsüz bir sinyal elde etmektir.Hatta bu uğurda 3 yol aktif sistemlerde 3 adet aynı marka model ürünlerin kullanıldığını görmekteyiz…Bunun için ekipmanlarınıza ampli seçerken biraz daha güçlü ürünler seçmeyi unutmayın…

Hazır hızımı almışken birazda frekans ayarlamalarından bahsetsem fena olmaz sanırım….
Öncelikle filtre kavramlarından biraz bahsedeyim.Gerçi bunları kütüphanemizdeki pdflerde açıklamıştık ancak ufak bir hatırlatma yapmakta fayda var.

HPF:Türkçe karşılığı yüksek geçirgen filtre anlamını taşımaktadır.Genelde midrange hoparlörler ve komponent setleri için kullanılan filtredir.
Ör: 125 hz HPF demek,125hz ve aşağısındaki frekansları engellemek demektir.Bu engelleme konusuna ilerleyen satırlarda deyineceğim.

LPF:Türkçe karşılık olarak alçak geçirgen filtre demektir.Bu filtreler genellikle woofer ve subwooferlar da kullanılmaktadır.
Ör:125hz LPF demek ,125hz yukarısındaki frekansları engellemek demektir.

Flat:Genel sinyalin hiçbir engelleme ve kısıtlamaya uğramadan hoparlöre iletilmesini sağlar.

Filtreleme sırasında kesim eğimlerimiz mevcuttur.6db/oc 12db/oc,18db/oc ve 24db/oc gibi…

Her zaman en yüksek kesim en iyi sonucu vermez genellikle aktif sistemlerde midrage ile tweeter arasının daha yumuşak kesilmesi önerilir…
Yukarıda filtrelerden bahsederken engelleme dediğim durum şudur;

Örnegin 125hz HPF filtre kullandığınızda ve bunu 12db/oc ile kestiğinizde esasında siz şunu söylemek istiyorsunuz;bana 125hz ve üstündeki frekanslar lazım bu yüzden 125hz ve altını her oktavda 12db zayıflat…(yani bıçak gibi bir kesim söz konusu değil…Bu yüzden kesim dereceniz yükseldikçe eğriniz bir bıçağın ucuna benzeyecektir.ve imgelemeleriniz daha belirgin olacaktır.Ancak bu araç akustiği ile değişken bir durumdur.

Ayarlamalarına geçmeden evel EQ ayarlarınızı öncelikle Flat yapın.Kesim ayarlarınızı bitirdikten sonra EQ ayarlarına başlayacaksınız…
Şimdi biraz neler için hangi aralıklara dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedelim.
Öncelikle frekans specturmunu tanımamız gerekli.

Alt bas : 1 Hz – 60 Hz

Özellikle bas gitarlara dikkat etmenizi gerektiren frekanslardır.Bunun yanı sıra trampet gibi enstrümanların en alt noktalarına bakın.Genellikle bu frekanstaki sönümlenmelerin uzun olması tercih edilir…diğer bir tabirle uzun olması.

Midbas:  60 Hz – 200 Hz    

İnsan sesinin tam anlamı ile duyulmasına başlanmadan önceki frekans aralıgıdır.Rezonansa em çok rastlanan aralık diyebiliriz.Çok dinamik olmalı sönümlenmeler çabuk olmalıdır.

midrage :  200 Hz – 3 kHz

Bu aralıkta artık insan sesleri başlamıştır.yaylı çalgılar ve üflemeli çalgılar kendisini hissettirir.Org'n orta bandları.Özellikle elektro gitarın alt frekanslarını hissedeceğiniz bölümdür.(bildiğiniz üzere elektro gitar yüksek frekanslara yönelik bir enstrümandır.Burada anlatmak istediğim şey kendi çalabildiği aralığın en alt noktasıdır.)    

Yüksek frekanslar : 3kHz –  Üstü

3hkz ve sonrasında elektro gitarı daha iyi hissedebileceksiniz.Bu frekanslar genel olarak sisteminize kimlik kazandırabilir.p,s,ş,t harflerinin sizi rahatsız etmemesi gerekli.Bunun için desperado filminden alıntı olan bir sahnedeki müziği kullanmıştım süper bir şey Smile
genel olarak üflemeli ve telli çalgıların üst frekanslarına konsantre olun…
Bu frekansları yumuşak tutan genel olarak birçok müzik türünde keyifli müzik dinleyebiliyor.

Sanırım bu makale birazda olsa yol gösterir…Yukarıda anlattıgım şeyler bizzat aracımda deneme yanılma yolu ile denenmiştir.
Size tavsiyem bu ayarlama işini yaparken her 25dk bir 5-10 dk araçtan çıkıp dinlenmeniz yönünde olucak.

Ama her şeyin başı kaliteli bir montaj,kaliteli bir sinyal ve kıyak bir ana üniteden geçiyor yukarından da anladığınız gibi….

Haydi bakalım benden bu kadar iyi ayarlar...

Bu arada bu konu kaç kez okunursa her kişinin de birkaç kez okuyacağını varsayıp okuma sayısı kadar değilde yorum yazan herkesin hesabına 1 adana ve 1 adet ayran yazıyorum bilginize Smile

Only Blaupunkt gamma Headunit

nickless
Tiryaki Üye

« Yanıtla #1 : Ağustos 16, 2005, 08:27:15 ÖS »

Teşekkür ediyorum çok açıklayıcı bir metin olmuş.Eline sağlık.
Özellikle gain ayarları yapılırken EQ ayarlarının flat olması çok önemli onu tekrar edeyim istedim. Bir de en zayıf parçanın ayarını önce yapmak lazım gibi geliyor bana. Misal benim arabamdaki subın kaliteli ses verebildiği limit ön componentlerimin çok üzerinde. Önce subı ayarlarsam componentler sesi eşitlemek istediğimde cortluyor Razz
 Ama componentlerden temiz ses alabildiğim limite subwooferi senkron ettiğimde inanılmaz güzel oldu.
 Bu durum herkes için değişebilir tabii. Beklentiler falan farklı oluyor. Bass kodu mu oturtsun diyen adama ben bişey diyemem. Saygı duyarım sadece.... Not talking

Teyp                  :DEX P90-RS
İşlemci                :DEQ P90           
Komponent          : Supremo 6 SW
                         :Supremo piccolo tweeter
AMPLİ 1              : VDO dayton PA4600 (sub)
Subwoofer          : Rockford Fosgate RFP2412
AMPLİ 2             : Brax X2400(tiz+mid)
Kablolama           :Stinger expert series RCA ve hoparlör 
Akü        :Stinger SPV 44
Kapasitör: Stinger 1 farad
Yalıtım:dynamat extreme-dynaxorb
IRONMAIDEN
Fanatik Üye

Katanokushi Tekurinkishi

« Yanıtla #2 : Ağustos 17, 2005, 03:32:52 ÖS »

Ben ve benim gibi bir çok kullanıcı için olmassa olmaz bir kaynak çok detayı ve açıklayıcı olmuş. Emeklerin için tekrar tesekkürler.  Smile

Adım:Alper
Mekanım:İstanbul / Bostancı
MSN: kullanmıyorum

Her lafa verecek bir cevabım var...Lakin bir lafa bakarım laf mı diye,  bir de söyleyene bakarım adam  mı diye...
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #3 : Ağustos 17, 2005, 03:50:11 ÖS »

Dürümler 2 oldu hayde kalmasın Smile

IRONMAIDEN
Fanatik Üye

Katanokushi Tekurinkishi

« Yanıtla #4 : Ağustos 17, 2005, 04:19:03 ÖS »

Sergen mi yoksa karışıkmı istersin? Smile ekstradan midye dolmada söyleriz arkasından . Oy oy oy oooyyyyy Razz

Her lafa verecek bir cevabım var...Lakin bir lafa bakarım laf mı diye,  bir de söyleyene bakarım adam  mı diye...
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #5 : Ağustos 17, 2005, 04:31:20 ÖS »

Sen kaşındın abicim Smile

IRONMAIDEN
Fanatik Üye

Katanokushi Tekurinkishi

« Yanıtla #6 : Ağustos 17, 2005, 04:38:54 ÖS »

kaşınmak ne demek her zaman çağırıyoz da gelenmi var. neyse forum kirliliği yaratmiim özelden devam ederiz Smile

R
Global Moderator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #7 : Ağustos 17, 2005, 06:37:45 ÖS »

noluyo b.kayım burda  twisted

Onur ÖZER /Ankara-İzmit
  capon foreva twisted
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #8 : Ağustos 17, 2005, 11:10:00 ÖS »

yok  biişi yau sadece yazdım hesabına 1 porsiyon Smile

i_could
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #9 : Ağustos 18, 2005, 03:05:07 ÖS »

alper kardesim gercekten ellerine saglık,bir de ayar yaparken hangi parcaydı o desperado sountrack???

i_could...

her neresinden bakarsanız bakın otomobil güzeldir...

Aykut YENİ
barracuda
Administrator
Fanatik Üye

caraudioturkey power...

« Yanıtla #10 : Ağustos 18, 2005, 07:33:21 ÖS »

şarkı  Quedate ...ui - Selma Hayek    

alpere şarkıyı ilk dinlettiğimde tepkisi çok komik olmuştu Very Happy:D:D

ana ünite     : pioneer p880 rs
component   : stock 13 cm renault
system amp. : audison srx3
sub               : hertz HS200 x 2 (2001 model)
ses_ahmet
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #11 : Ağustos 18, 2005, 08:41:43 ÖS »

Ghost çok aydınlatıcı bilgiler yazmışsın, ben çok aydınlandım bu konularda sayenizde tesisatımızı kendimiz yapacaz içimiz rahat olcak, gerçekten foruma üye olmam hayatımda yaptığım en iyi şeylerden biri, sanırım hayatım boyuncada oto ses sistemleri benim temel ihtiyaçlarımdan biri olarak kalacak. Speak to the hand

Ana Ünite :Pioneer DEH-P6850MP
Subwoofer:GT4-12(Vended box 60 lt)
Sub Ampli:Alpine MRD-M605
ön componenet:JBL GTO-6507C
Pioeer GMX-924
Elektrik Alt yapı-Delphi Freedom 72 ah akü
ASS 1FARAD Kapasitör+Kicker RCA Kablolar+ASS Hoparlör kabloları+sigortalık
izolasyon şimdilik beklemede
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #12 : Ağustos 19, 2005, 12:06:41 ÖÖ »

Teşekkür ederim.

Aga bana bu şarkıyı gönderdiginde gece 2 filandı...tırstım kapattım drek Smile

i_could
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #13 : Ağustos 20, 2005, 04:46:59 ÖS »

eywallah sagolun...

i_could...

her neresinden bakarsanız bakın otomobil güzeldir...

Aykut YENİ
bigbang
Tiryaki Üye

« Yanıtla #14 : Ağustos 22, 2005, 08:57:55 ÖS »

Yeni başlayanlar için çok çok yararlı olucak;ellerine sağlık Alper smile
Rekor bir süredir ayar falan yapmıyorum.Hayret walla Smile

"Each new hour holds new chances for new beginnings.The horizon moves forward offering you space  to take new steps of change." LTJ BUKEM

Rover 25
Alpine CDA-7998R
Alto Mobile UCS Pro + RM2 Programmer
Midbass: Dls Iridium 8"
Midrange: Dls Iridium 3"
Tweeter: Dls Iridium 1.1"
Mb Quart PCE-216 (Arka)
2x RF T112D2 (sealed 1,41cuft+1,41cuft)
Rockford Fosgate T4004
Rockford Fosgate T8004
Rockford Fosgate T20001BD
2x Rockford Fosgate CPCD10-03 Power Digital Cap.
Ana ve yedek akü: Delphi Freedom 72Ah 700CCA

Bülent Ergücü, Arkent / Artur
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #15 : Ağustos 22, 2005, 10:52:41 ÖS »

Güneş,kumsal,hatunlar ve içki olunca sistem yalan oluyor tabi Smile

firari_1905
Aktif Üye
**

« Yanıtla #16 : Ağustos 31, 2005, 04:05:48 ÖS »

hocan  tek  kelıme ellerıne saglık   etlı  ekmekler  de ben  den  yayık  ayranıda tabı

FATİH ERDOĞAN
 ana unite pıoneer 4630 r  
compenant  jameson  13 cm
hoparlor  jbl gto 626 100 rms
rca jammeson ( prof yazıyo  ama )
gelıstımek  ıcın  ugrasıyoruz  bılırsınız tamamen  duygusal  Smile
arkası yarın Smile
Hazar
DIY Audio'cu tayfadan...
Hiperaktif Üye

Buraya ne yazacaz?

« Yanıtla #17 : Eylül 03, 2005, 09:34:02 ÖS »

Eline sağlık çok güzel bilgiler...
ve bir işe yarayayım dedim:)

Salma Hayek - Quedate ...ui
2.89 MB - 192kbps MP3
http://rapidshare.de/files/4688186/12_-_Various_Artists_-_Salma_Hayek_-_Quedate_...ui.mp3.html

Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
----
anfi DEĞİL!
amfi de DEĞİL!
AMPLİFİKATÖR, ya da AMPLİ

Hoperlör DEĞİL Hoparlör
Dilimize sahip çıkalım!
DIYAudio Türkiye // Ev yapımı ses devreleri!
djdeeles
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #18 : Eylül 17, 2005, 07:44:05 ÖS »

eline saglık

Ana Ünite: Pioneer 7900UB
Subwoofer ampli: JBL 1201.1 (2 ohm@1200W RMS)
Component ampli: Lightnin Audio 300.2 (4 ohm@2*100W RMS)
Componentler: *morel 6/2 x 2
Subwoofer: T115D4 @ 38 hz 140 LT
Capasitor: ASS 1F
Cable: Ass RCA , Ass  power cables

34TH7604 Her'AN heryerden çıkabilir! sMokeD DeviL R19
tutkunun anlamını bilenlere..

Çetin Çöne
www.cetincone.com
www.cetincone.com/galeri
www.cetincone.com/forum
onuralp
Fanatik Üye

« Yanıtla #19 : Eylül 17, 2005, 10:06:03 ÖS »

Bilgine eline saglik alper...

Bunu arsive dahil edelim derim ben... smile

Onuralp Armağan/İstanbul

www.acikradyo.com.tr

Home Audio is the best, SQ is ok...
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #20 : Eylül 18, 2005, 11:18:48 ÖS »

Teşekkür ederim abi...
Pdf yapıp kütüphaneye çoktan postaladım bile smile

barb_alone
SQ_For All
Tiryaki Üye

Barbaros Şenbaş / EdİrNe

« Yanıtla #21 : Ekim 01, 2005, 04:34:08 ÖS »

ellerine sağlık yine döktürmüşsün bilgiler gerekli ihtiyaç
ayar yapmak gerçekten incelik istiyo

edirnenin tava ciğeride benden kıtır kıtır .....  Cool

Dream Car Project START

W123 280CE (1980)

Değişimler oldu sürpriz  

pm le yardımcı olmayacağım sadece konunuzun linkini atın bana .....!!!!!!!!
poseidon
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #22 : Aralık 24, 2005, 03:08:20 ÖÖ »

paylasim icin tesekkürler!cok iyi  olmus.yalniz benim adana acili olsun lütfen... smile

jvc LHX 502
jvc CHX 1500 cd changer
audison srx3
rainbow  CS 265 X-plain
rainbow  SL 130
mb quart   DWG 254
(siparis asamasinda)

cevabin yoksa konusma!
nickless
Tiryaki Üye

« Yanıtla #23 : Ocak 03, 2006, 01:16:58 ÖÖ »

Alıntı sahibi: "GHOST"
Araçlarımızda kullandığımız birçok amplifikatör kazanç aralıkları  170mv-4v,200mv-5v,200mv-8v tarzında aralıklardır.Bunlar üreticinin belirlemiş olduğu değerler olmakla beraber aralık dışında bir değer seçmeniz mümkün değildir.

Ana ünitenizin maksimum preout çıkış gerilimi amplifikatörünüzün  maksimum giriş gerilimi den düşük olması her zaman tercih edilen bir durumdur. Genelde çıkış gerilimi yüksek ünite kullanımının düşük distorsiyona sahip sinyal üretilmesini sağlamaktır.

Ana üniteniz ile amplinizin giriş çıkış gerilimlerini eşitlediğinizde amplifikatörünüzden maksimum verimi alabilirsiniz…
Smile

Soru1)
Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda;
Ampli 2 volt-0,3 volt ise  ana ünite 6,5 volt veya 2 volt olmuş farkeder mi?
2) Ortadaki cümle yanlış olabilir mi?(Ana ünitenizin maksimum...)
 Bu bilgiler acilen lazım.

Teyp                  :DEX P90-RS
İşlemci                :DEQ P90           
Komponent          : Supremo 6 SW
                         :Supremo piccolo tweeter
AMPLİ 1              : VDO dayton PA4600 (sub)
Subwoofer          : Rockford Fosgate RFP2412
AMPLİ 2             : Brax X2400(tiz+mid)
Kablolama           :Stinger expert series RCA ve hoparlör 
Akü        :Stinger SPV 44
Kapasitör: Stinger 1 farad
Yalıtım:dynamat extreme-dynaxorb
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #24 : Ocak 03, 2006, 02:10:27 ÖÖ »

Ortadaki cümle mesela;
amfiniin girişinin 6v ünitenin çıkışının 4v olmasa durumu.Kolay ayarlanabilirlik adına.Yani önerme doğru...

vermiş oldugunuz örnekte distorsiyon muhtemel...Tabi ayarlama önemli...

Only Blaupunkt