CarAudioTurkey
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: aktif ve pasif crossover cut ile ilgili???  (Okunma Sayısı 500 defa)
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye

« Yanıtla #30 : Mayıs 08, 2008, 12:22:52 ÖS »

amfinin filtresinin frekansının tutmaması ayrı olay alper, dediğim olay iki filtre uc uca eklenince eğimleri de toplanır, etkisi olmazmış gibi düşünmeyin bence.
tabi tabi katılıyorum.elektronikte hesaplama yaparken uğraşıyorduk aynı yönde olan eğimler toplanır.
çok leş hesaplardı ya of...

maguna

select_id
Murat
Tiryaki Üye

« Yanıtla #31 : Mayıs 08, 2008, 12:24:07 ÖS »

Bana biraz saçma geldi,doğrusunun şu şekilde olması gerekmezmi?
ana üniteden tize 6db/oktav eğimli 3khzden hpf yaptık, amfiden de tize 6db/oktav eğimli 2khz den hpf yaptık, dolayısıyla 2khz aşağısı 6db/oktav zayıflar, 2khz-3khz arası 6db/oktav zayıflar.
2khz - 3khz arası 6 db zayıflar, orası doğru. 2 khz altı ise zaten 6 db zayıflama devam ediyordu + üzerine bir 6 dblik daha zayıflama olacak, logaritmik olduğundan değerler toplanır, eder sana 12 db eğim. Surprised

O zaman ampliden 12 db,ünitedende 24 db keselim 36 db lik bir kesimimizmi olacak.
evet abi, aynen dediğin gibi, öyle olacak.

ana ünite: 7950ub
Comp: Morel elate 6.2
Sub: jl 12w6v2
Comp amp: jl audio slash 300/4
Sub amp: jl audio slash 500/1
RCA: 3x stinger expert
Güç kablosu: 2 awg
Cap: Stinger 1F
Lütfen msn istemek için özel mesaj atmayın. MSN KULLANMIYORUM smile
tugsay
Aktif Üye
**

« Yanıtla #32 : Mayıs 08, 2008, 01:05:15 ÖS »

Valla ne olduğunu bilmiyorum ama ben pasiften midleri -2db'ye çekip tweeter'ı 0db de tutuyordum ve ikisinin de kesimleri 12db ayarlıydı çünkü midler yukarda konumlandırıldığı için patlama yapıyordu. Bu ayarlarda teyp'ten flat ayarlıydı.
 Şimdi pasiften mid ve tweeter 0db ayarlı ve 6db kesimli duruyor ama teyp'ten de 6db kestim, sesteki patlamaları baya bir önledi, çok daha temiz geliyor kulağıma, zaten bu hesapları ne yapmaya ne de bilmeye gerek yok, bilmek delirtiyor bir yerden sonra.
 Müzik dinleme keyfimin içine ettimç

Yahu bu benim 6. arabam, aracların hepsinde tesisat vardı, hattaa bir iki tanesinde tesisat 3 kere falan değişti, bugüne kadar hep açardım teypten sesi sonuna kadar önce alırdım sesi ön tarafa, başlardım amfinin üstünden gaini açmaya, patladığı yerde dururdum, bir de hpf yapardım sonra o incik cincik yazılı düğmeyle oynayarak patlamadığı en temiz sesi verdiği yerde dururdum. Very Happy Very Happy Very Happy

Şimdi elimin altında ya bütün ayarlar, oyna babam oyna. Very Happy

(ses tertemiz tabii ki, yanlış anlaşılmasın, sadece müzik dinlemek istiyorum artık)
evdeki uyduruk televizyonun sesi ne güzel yarabbim Very Happy

Tuğsay Kulaksız
Ankara
Hacettepe Melon Cafe

Arac:                    Opel Astra Gtc 1.9cdti
Ana Ünite:             Alpine 9855r
Ön Komp Amfisi:      Audison 4.1k
Ön komponent:        Morel elate 6.3
Arka komp Amfisi:    Sony xm-sd12x (kullanım dışı)
Arka komponent:    Rainbow slc265 (kullanım dışı)
Sub Amfisi:             Alpine mrv-t420
Subwoofer:            JL Audio 12w3v3 (kapalı kutu)
Kapasitor:             Alphasonic 1 farad
Kablolama:            2 adet 4awg stinger

Alpine spr17s (1hafta kullanıldı, satılık)
tipo16v
Tiryaki Üye

« Yanıtla #33 : Mayıs 08, 2008, 01:20:37 ÖS »

Kesimler eğer 3 khz de 6dB/oct ve 2 khz de 6dB/oct ise 3 khz ila 2 khz arası 6 db oct lık eğime göre zayıflar. Sonrasında ise önce 3 khz de yapılan kesimden oluşan misal 1.5khz i ele alırsak 6dB zayıflar bu frekansta. Birde 2khzde ki kesim eklenir üstüne. Bu kesimin zayıflatma etkisi 1khzde 6dB/oct olabildiğine göre 1.5khzde 3dB civarı olucaktır tam hesabını bilmiyorum logaritmik olduğu için toplamda da yaklaşık 1.5khz de 9dB civarı zayıflatma olucaktır. Yani 2 khz in altında ne 6dB oct nede 12dB oct olur eğim. İkisinin arası olucaktır. Bilgisayardaki profesyonel audio programlarında kesimleri deneyebilirsiniz. Eğer ikisi aynı frekansta olsaydı en azından teorik olarak 12dB oct olurdu.
« Son Düzenleme: Mayıs 08, 2008, 01:23:37 ÖS Gönderen: tipo16v » Logged

İŞTE SAPIK MANİSALI!

Ahmet TANERİ  Saruhanlı /MANİSA

Headunit: Pioneer DEH P8650MP NW + CD-UB100   
Front High: MBQuart PTE 25
Front Mid: MBQuart PWE 100 
Front Low: Rockford Fosgate P3SD410
Front High & Mid amp: Rockford Fosgate P4004
Front Low amp: Rockford Fosgate P6002 Remote Para Punch EQ
L.A Bolt BD 10-03 1 farad cap.
Rockford Fosgate CPS 500 RCAx3
TaNs
Tansel Yavuz
Fanatik Üye

« Yanıtla #34 : Mayıs 08, 2008, 01:58:36 ÖS »

Kesimler eğer 3 khz de 6dB/oct ve 2 khz de 6dB/oct ise 3 khz ila 2 khz arası 6 db oct lık eğime göre zayıflar. Sonrasında ise önce 3 khz de yapılan kesimden oluşan misal 1.5khz i ele alırsak 6dB zayıflar bu frekansta. Birde 2khzde ki kesim eklenir üstüne. Bu kesimin zayıflatma etkisi 1khzde 6dB/oct olabildiğine göre 1.5khzde 3dB civarı olucaktır tam hesabını bilmiyorum logaritmik olduğu için toplamda da yaklaşık 1.5khz de 9dB civarı zayıflatma olucaktır. Yani 2 khz in altında ne 6dB oct nede 12dB oct olur eğim. İkisinin arası olucaktır. Bilgisayardaki profesyonel audio programlarında kesimleri deneyebilirsiniz. Eğer ikisi aynı frekansta olsaydı en azından teorik olarak 12dB oct olurdu.
Bende pek anlamıyorum bu hesaplardan ama sanki bu daha mantıklı geldi bana!

O Şimdi Yırttıpray
Ana Ünite  :Alpine cda-9853R
Tweeter    :Morel Supremo Competition
Midrange   :Morel CDM54
Midbass    :Morel Elate6
Crossfire vr602
Zapco I-4100
Subwoofer:Crossfire BMF XT215(1500 RMS)SATILIK
Mono Amp:Sierra sra 9600(SATILIK)
Stinger Expert RCA
Stinger scsk1 nos cap.(Satılık:170 ytl)
Stinger SP1000 Akü
Stinger Expert sigortalık
Stinger Pro 0GA Güç kablolar
SATILIK SIFIR MOREL PULSE 6(175 ytl)
eirdem
erdem
Hiperaktif Üye

« Yanıtla #35 : Mayıs 08, 2008, 02:19:53 ÖS »

Valla ne olduğunu bilmiyorum ama ben pasiften midleri -2db'ye çekip tweeter'ı 0db de tutuyordum ve ikisinin de kesimleri 12db ayarlıydı çünkü midler yukarda konumlandırıldığı için patlama yapıyordu. Bu ayarlarda teyp'ten flat ayarlıydı.
 Şimdi pasiften mid ve tweeter 0db ayarlı ve 6db kesimli duruyor ama teyp'ten de 6db kestim, sesteki patlamaları baya bir önledi, çok daha temiz geliyor kulağıma, zaten bu hesapları ne yapmaya ne de bilmeye gerek yok, bilmek delirtiyor bir yerden sonra.
 Müzik dinleme keyfimin içine ettimç

Yahu bu benim 6. arabam, aracların hepsinde tesisat vardı, hattaa bir iki tanesinde tesisat 3 kere falan değişti, bugüne kadar hep açardım teypten sesi sonuna kadar önce alırdım sesi ön tarafa, başlardım amfinin üstünden gaini açmaya, patladığı yerde dururdum, bir de hpf yapardım sonra o incik cincik yazılı düğmeyle oynayarak patlamadığı en temiz sesi verdiği yerde dururdum. Very Happy Very Happy Very Happy

Şimdi elimin altında ya bütün ayarlar, oyna babam oyna. Very Happy

(ses tertemiz tabii ki, yanlış anlaşılmasın, sadece müzik dinlemek istiyorum artık)
evdeki uyduruk televizyonun sesi ne güzel yarabbim Very Happy

ne kadar ayar o kadar baş ağrısı ben artık sadece time giriyorum birde önleri 63 arkaları 80 de kesiyorum krosslarıda pasif kullanıyorum yoksa cidden başım ağrıyo hele aktif olunca hergün mid tiz aralığını elleyip duruyordum

select_id
Murat
Tiryaki Üye

« Yanıtla #36 : Mayıs 08, 2008, 02:48:57 ÖS »

bende aynısını demiştim ama, olmuyor böyle Very Happy

tipo16v
Tiryaki Üye

« Yanıtla #37 : Mayıs 08, 2008, 05:04:07 ÖS »

bende aynısını demiştim ama, olmuyor böyle Very Happy
Mr. Green

İŞTE SAPIK MANİSALI!

select_id
Murat
Tiryaki Üye

« Yanıtla #38 : Mayıs 08, 2008, 05:11:06 ÖS »

pardon aynı dememişim, başı doğru gitmiş ahmet, sonra değiştirmiş Mr. Green
ben dediğimin arkasındayım, gerekirse test edelim Surprised

tipo16v
Tiryaki Üye

« Yanıtla #39 : Mayıs 08, 2008, 05:18:07 ÖS »

Abi hesap ortada sayılır. İşin içine fazı filan katmadan hesaplarsak teorik olarak benim dediğime gelirsin Mr. Green

İŞTE SAPIK MANİSALI!

select_id
Murat
Tiryaki Üye

« Yanıtla #40 : Mayıs 08, 2008, 05:32:58 ÖS »

şöyle anlatayım o zaman ahmet,
1. derece bir filtrenin kesim bandında 6db/oktavlık bir eğim vardır, bir elemandan oluşur, bobin veya kondansatör duruma göre seri veya paralel bağlanır.
2. derece bir filtrenin kesim bandında 12db/oktavlık bir eğim vardır, 2 elemandan oluşur, biri bobin ve seri ise diğeri aynı karakteristikte olan kapasitör ve paralel bağlanır. 6db+6db=12 dblik bir eğimi vardır kesim frekansında.
3. derece bir filtrenin kesim bandında 18db/oktavlık bir eğim vardır, 3 elemandan oluşur, bobin+kondansatör+bobin diye veya kondansatör+bobin+kondansatör diye bağlanır. 6db+6db+6db=18db lik bir eğimi vardır.
4. derece de aynı şekilde, kesim bandında 24 db/oktavlık eğimi vardır, 4 elemandan oluşur, bobin+kondansatör+bobin+kondansatör veya tam tersi. buradaki her bobin veya kondansatör aslında başlı başına 1. dereceden bir filtredir, kesim bandında 6+6+6+6=24db eğim oluşur.
aktif filtrelerde de benzer şeyler sözkonusu, sadece filtre işlemini düşük akımla yapıp sonra kuvvetlendirirler, teorisinde hiç bir fark yoktur.
5. dereceden bir filtre yapmak istersen (aktifte) 1. derece ve 4. derece filtreleri ard arda bağlarsın. pasifte dediğimi yapmak zor olsa da aktifte kolaydır çünkü giriş ve çıkış empedanslarını aktifte istediğin gibi ayarlarsın ama pasifte 4. derece + 1. derece yapmak için tüm filtreleri yeniden hesaplamak gerekir aynı frekansa match etmek için.
devre analizi ve devre sentezi derslerini almış olanlar dediklerimi hatırlayacaktır ki eşim veriyor o dersi şimdilerde, o sebeple iyi hatırlıyorum Mr. Green
doğrudur, karışıktır hesapları, ama ilgi duyan varsa matematiğine de gireriz işin Surprised

not: şu derece ve db olaylarını kafasında canlandırmak isteyen olursa http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html adresindeki filtrelerin şekillerine bir bakabilir Surprised
« Son Düzenleme: Mayıs 08, 2008, 05:36:49 ÖS Gönderen: select_id » Logged

tipo16v
Tiryaki Üye

« Yanıtla #41 : Mayıs 08, 2008, 05:46:19 ÖS »

Abi ikisinin kesim frekansı aynıysa geçerli olur tabiki onu bende dedim. Ama 6 dB octlık kesimlerin biri 2 khz diğeri 3 khz de keserse toplamda 12dB diye bahsetmek zor.
Örnek verdiğim gibi filtrenin biri 1.5khzde 6dB zayıflatırken diğeri ancak 1 khz de 6dB zayıflatma yapabiliyor. 

2 side 3 khz olsa yada 2khz 6+6dB oct diyebiliriz.

İŞTE SAPIK MANİSALI!

tipo16v
Tiryaki Üye

« Yanıtla #42 : Mayıs 08, 2008, 05:52:22 ÖS »

Bu arada iyi kafa karıştırıyoz ha Mr. Green

İŞTE SAPIK MANİSALI!

select_id
Murat
Tiryaki Üye

« Yanıtla #43 : Mayıs 08, 2008, 05:59:32 ÖS »

abi şimdi ben eğimden bahsediyorum, 2sininde kesim bölgesindeki eğimler 12db olur (frekansları farklı olsa bile), çünkü ikisi de 6db / oktavlık zayıflatacağı için ikisininde aktif olduğu bölgede 12db/oktav olacaktır.
birinin aktif (kesim bandında) olduğu, diğerinin aktif olmadığı (geçirme bandında) bölgede ise sadece 6db/oktav eğim olacaktır.
kaç db hangi frekansta zayıflar dersen oturup hesaplamak gerekecektir. 6db 1. filtre 3db 2. filtre zayıflattı, o zaman filtremiz 9db/oktavlık eğime sahiptir diyemeyiz, sadece o frekansta 9 db bir zayıflama olduğunu söyleriz. ama oktav başına 12 db zayıflayacaktır 2 adet 6 db/oktavlık filtre seri bağlanınca, buna şüphe yok Surprised
ona bakarsan başka bir frekanstada 53dB zayıflama alacaksın, atıyorum 23'ü birinciden 30'u 2.den ama filtren halen 2. dereceden filtre olacak, yani oktav başına 12 db zayıflatacak.
her filtrenin bir fonksiyonu (matematiksel gösterimi) vardır. pratikte de teorikte de, diyotun doğrultmasının teorisi gibi filtrenin zayıflatması da teoriye bağlıdır. 1. dereceden bir fonksiyon ile (örneğin x) 1. dereceden bir fonksiyonu (örneğin yine x) çarparsan, 2. dereceden bir fonksiyon çıkar (örneğin x kare). filtreler de böyledir, uc uca eklenen filtrelerin fonksiyonları çarpılır ve filtrenin derecesi ortaya çıkar.
aynı kazancı 200 olan bir amfinin çıkışına kazancı 10 olan başka bir amfi takınca kazancın 2000 olması gibi.
logaritmik ifade ile düşününce de çarpımlar toplama dönüştüğü için filtrelerin eğimlerini desibel cinsinden toplarız Surprised
çok konuşup yanlış anlaşılmak istemiyorum, o yüzden ayrıntıya girmiyorum, ama özelden devam edebiliriz ahmet Surprised

tipo16v
Tiryaki Üye

« Yanıtla #44 : Mayıs 08, 2008, 06:08:18 ÖS »

Murat abinin verdiği linkteki bu bilgilerede dikkat etmek lazım...
Phase shift on a first-order crossover is 90 degrees
The phase shift on a second-order crossover is 180 degrees (reversed polarity).
Phase shift on a third-order crossover is 270 degrees (-90 degrees).
The phase shift on a fourth-order crossover is 360 degrees = 0 degrees (no phase shift).

Bakalım bunlar işe yarıcak mı evde bi kaç tane 1000uF kapasitör vardı onları bi denerim bakalım benim probleme çare olucak mı roll

İŞTE SAPIK MANİSALI!

tipo16v
Tiryaki Üye

« Yanıtla #45 : Mayıs 08, 2008, 06:18:51 ÖS »

abi şimdi ben eğimden bahsediyorum, 2sininde kesim bölgesindeki eğimler 12db olur (frekansları farklı olsa bile), çünkü ikisi de 6db / oktavlık zayıflatacağı için ikisininde aktif olduğu bölgede 12db/oktav olacaktır.
birinin aktif (kesim bandında) olduğu, diğerinin aktif olmadığı (geçirme bandında) bölgede ise sadece 6db/oktav eğim olacaktır.
kaç db hangi frekansta zayıflar dersen oturup hesaplamak gerekecektir. 6db 1. filtre 3db 2. filtre zayıflattı, o zaman filtremiz 9db/oktavlık eğime sahiptir diyemeyiz, sadece o frekansta 9 db bir zayıflama olduğunu söyleriz. ama oktav başına 12 db zayıflayacaktır 2 adet 6 db/oktavlık filtre seri bağlanınca, buna şüphe yok Surprised
ona bakarsan başka bir frekanstada 53dB zayıflama alacaksın, atıyorum 23'ü birinciden 30'u 2.den ama filtren halen 2. dereceden filtre olacak, yani oktav başına 12 db zayıflatacak.
her filtrenin bir fonksiyonu (matematiksel gösterimi) vardır. pratikte de teorikte de, diyotun doğrultmasının teorisi gibi filtrenin zayıflatması da teoriye bağlıdır. 1. dereceden bir fonksiyon ile (örneğin x) 1. dereceden bir fonksiyonu (örneğin yine x) çarparsan, 2. dereceden bir fonksiyon çıkar (örneğin x kare). filtreler de böyledir, uc uca eklenen filtrelerin fonksiyonları çarpılır ve filtrenin derecesi ortaya çıkar.
aynı kazancı 200 olan bir amfinin çıkışına kazancı 10 olan başka bir amfi takınca kazancın 2000 olması gibi.
logaritmik ifade ile düşününce de çarpımlar toplama dönüştüğü için filtrelerin eğimlerini desibel cinsinden toplarız Surprised
çok konuşup yanlış anlaşılmak istemiyorum, o yüzden ayrıntıya girmiyorum, ama özelden devam edebiliriz ahmet Surprised
Abi konuşalım niye yanlış anlaşılsın ki. Hatta tam konusu başlıkta uygun Surprised

Abi ben şurda takıldım. Şimdi biri aktif olarak ünitenin içinde yapılıyor diğeri pasif. Senin bu yazdıkların pasif+pasif için mi geçerli sadece yoksa aktif+pasif içinde geçerli mi?

Pasifte 2 ayrı kondansitör kullanıldığında hesaplar değişiyor fakat biri aktifken hangi hesaba göre gidicez?

Artı olarak eğim olarak adlandırma yaparken zayıflatmaya başlanılan frekanstan itibaren 1 oktav sonra ne kadar zayıflatıldığını kullanmıyor muyuz. Misal 3 khz in üstü hiç ellenmendiğine göre ve 3khzden itibaren zayıflatma başladığına göre 1.5khzde 9dB oct zayıflatma olduysa. Buna 3khz 9dB/oct filtreleme denebilir mi? Yada 3khz 12dB oct?
« Son Düzenleme: Mayıs 08, 2008, 06:20:39 ÖS Gönderen: tipo16v » Logged

İŞTE SAPIK MANİSALI!

bigbang
Tiryaki Üye

« Yanıtla #46 : Mayıs 08, 2008, 06:25:01 ÖS »

derin mevzulara geçilmiş Smile lisede matematikte sevmezdim bu konuları ; şimdi tekrar karşımıza çıkıyorlar Smile

akşam tekrar okuyayım vaktim olursa çok konuşulmuş bugün konu üzerinde Smile

The phase shift on a fourth-order crossover is 360 degrees = 0 degrees (no phase shift).

Bakalım bunlar işe yarıcak mı evde bi kaç tane 1000uF kapasitör vardı onları bi denerim bakalım benim probleme çare olucak mı demişsin Ahmet ama bunların bir da 5 er derecelik aralarla değiştiğini bi düşün UCS Pro ile. Ayarlaması hayli uğraştırıcı ama zamanla çözülebilir sanırım Smile

"Each new hour holds new chances for new beginnings.The horizon moves forward offering you space  to take new steps of change." LTJ BUKEM

Rover 25
Alpine CDA-7998R
Alto Mobile UCS Pro + RM2 Programmer
Midbass: Dls Iridium 8"
Midrange: Dls Iridium 3"
Tweeter: Dls Iridium 1.1"
Mb Quart PCE-216 (Arka)
2x RF T112D2 (sealed 1,41cuft+1,41cuft)
Rockford Fosgate T4004
Rockford Fosgate T8004
Rockford Fosgate T20001BD
2x Rockford Fosgate CPCD10-03 Power Digital Cap.
Ana ve yedek akü: Delphi Freedom 72Ah 700CCA

Bülent Ergücü, Arkent / Artur
tipo16v
Tiryaki Üye

« Yanıtla #47 : Mayıs 08, 2008, 06:30:21 ÖS »

derin mevzulara geçilmiş Smile lisede matematikte sevmezdim bu konuları ; şimdi tekrar karşımıza çıkıyorlar Smile

akşam tekrar okuyayım vaktim olursa çok konuşulmuş bugün konu üzerinde Smile

Bakalım bunlar işe yarıcak mı evde bi kaç tane 1000uF kapasitör vardı onları bi denerim bakalım benim probleme çare olucak mı demişsin Ahmet ama bunların bir da 5 er derecelik aralarla değiştiğini bi düşün UCS Pro ile. Ayarlaması hayli uğraştırıcı ama zamanla çözülebilir sanırım Smile
Şimdi benim kafa takılan bu faz değişimi kesim frekansına yakın kısımdamı yoksa sinyalin tamamına mı etkin oluyordu? Think Olsa bi UCS PRO muzda uğraşsak Mr. Green

İŞTE SAPIK MANİSALI!

select_id
Murat
Tiryaki Üye

« Yanıtla #48 : Mayıs 08, 2008, 06:43:29 ÖS »

konuşalım da kendi alanımda konuşunca nedense insanlar tuhaf tepkiler verebiliyor smile
pasif+pasif veya pasif+aktif farketmez hesaplamada, ikisi de aynı şeyi yapıyor aslında.
dikkat edilmesi gereken 1-2 konu var elbet ama filtre tasarlamadığımıza göre sorun yok.
aktif ile pasif ardarda gidiyorsa giriş çıkış empedanslarını zaten dış elemanlar değiştiremediği için aktif sistemi kapalı kutu gibi alıp hiç hesaplarını etkilemiyormuş gibi düşünerek pasif sistemi tasarlarsın, ondan sonra sadece kesim frekansında gerekli zayıflatmayı üzerine ilave edersin.
oktav başına zayıflatma olarak klasik filtreleri adlandırabilirsin. 1 oktav frekansın 2 katına çıkması veya yarıya  inmesi demektir. filtre sürekli benzer şekilde davransaydı, yani her oktav başına hep aynı zayıflatmayı verseydi o zaman diyebilirdin 6db/oktavlık filtre diye. ama biz 2 farklı frekanstaki filtreyi birleştirince filtre 1 aşamada atıyorum 6db/oktavlık zayıflama sunarken başka bir aralıkta 12db/oktavlık zayıflama sunacaktır. o sebeple kalkıp buna 9db/oktavlık filtre demek yanlış olur.

3 khzin üstünü 6 db/oktavlık bir zayıflatmaya sahip bir LPF filtre olsun. bu filtrede 3khzlik nokta -3dB noktasıdır. 1 oktav üstünü alırsak 6 khzde 3+6= 9db bir zayıflama olacaktır. 1 oktav daha üstünü alırsak 12 khzde 3+6+6=15db bir zayıflama olacaktır.
biz bunun ardına 6khzde 6db/oktavlık bir filtre eklersek ne olur?
6 khzde 3+6 db zayıflama vardı, bir de 2. filtreden -3db noktası olduğu için 3 db zayıflama geldi, etti sana 3+6+3=12db zayıflama. 12 khzde ise 15db vardı zaten, 2. filtrede 3+6db zayıflama sundu, ettimi sana 24db zayıflama smile
zayıflamaları bu şekilde ekleye ekleye bulursun.
ama sonuç olarak filtrenin lineer davrandığı bölgeye bakarsak (zaten öyle yapmak zorundayız) bu filtre 6khz üstünde 12db/oktavlık bir zayıflama sunacak, 3-6 khz arasında ise 6db/oktavlık zayıflama sunacaktır.

select_id
Murat
Tiryaki Üye

« Yanıtla #49 : Mayıs 08, 2008, 06:45:42 ÖS »

Order

The number of inductors and capacitors used in a passive crossover determines its "order." A first-order crossover uses one component, a second-order device two, a third-order crossover three. A crossover's order is also tied to its slope: First-order devices always have a slope of 6 dB per octave, second-order devices a slope of 12 dB per octave, third-order devices a slope of 18 dB per octave. (See Figures 1 through 3.) Essentially, this physical use of extra inductors and/or capacitors causes higher-order networks to attenuate the signal more sharply.