CarAudioTurkey.Com Türkiye'nin Tek Bağımsız Oto Müzik Sistemleri Platformu
CaraudioTurkey Teknik
»
Ca-Tr SPL
»
Car Resonance Frequency Formula
Kullanıcı Adı:
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Parola:
Ana Sayfa
Yardım
Ara
Quick Search
Advanced Search
[Close]
Giriş Yap
1
]
2
Aşağı git
« önceki
sonraki »
Yazdır
Gönderen
Konu: Car Resonance Frequency Formula (Okunma Sayısı 2132 defa)
NCavuS
nihat çavuş
Tiryaki Üye
Pressure & Carp Master !
«
:
Ocak 25, 2006, 12:34:34 ÖÖ »
Şimdi malumumuz İasca yaklaşıyo dolyısıyla bu yaznın yazmanın tam zamanı sayılır, şu link'te (
http://caraudioturkey.com/forum/viewtopic.php?t=3481
) çakma bi Car Res.tespiti yapmaya çalışmıtık.
Günün sonunda gerçekten çok iyi bir dereceydi elde etmiştik tek 15inc'lik sub,1200wrms,eksik elektrik altyapı ve sunroof'a rağmen elde edilen 147.1 Db derece bizleri fazlasıyla memnun etmişti.
Fakat link'i tıklayıp detayları görüp anladıysanız şu aşağıdaki benim sorduğum soru'nun cevabı gösteriyoki eksik bilyormuşuz bu formülü.
Sorduk yabancı forumlardaki bu işe hakim,bol bol drag/iasca neyin yapmış gavur dostlarımıza " nası oluyo eleman bu" diye İngilizce taabe aşağıdaki gibi
;
"How did you fix the resonace in the car, and did you use RTA , could you give me some details pls ? "
Gelen cevabı ayen aktarıyor ve kabaca türkçe çevirisinide (eksik olmasın'lar good English bilen arkadaşlarımız yardımcı oluyo
) aktarıyorum;
To find the resonance frequency you will need to do testing with sealed boxes. Do not use ported, or your results can get messed up. For your 9515 a 1.5 to 2 cu. ft. sealed box will work for testing. Put a SPL meter in the car and test each frequency from probably 45 hz to 80 hz, and write down your dB results from each frequency. You do not have to test this at full volume, just loud, like 2/3 to 3/4 volume, and keep the volume setting the same durring the test. Then repeat the test with the SPL meter outside of the car,and in front of the windshield, with the car windows up and doors closed, so that you are measuring the sound outside the car. Write down all of the results from that. Now then take the results from the second test and subtract them from the results on the first test. EXAMPLE 125.0 dB at 45 hz (inside the car) minus 80 dB at 45 hz (outside the car) = 45 dB difference. Do this for each frequency. The frequency that has the biggest difference from inside the car to outside the car is the resonance frequency of the car. Most generally that is the loudest frequency for SPL in the car, with proper port tuning.
Öncelikle burada benim 15 inc'lik sub sözkonusu bu Qtc miydi neydi bu değer Alpican ? herneyse çıkar meydana bu değer sub'a göre değişiyo herneyse devam edelim.
Eleman diyoki 1.5 cu veya 2 cu.ft. kapalı kutu kullan test için. Öncelikle içerden ölç diyo sesi 2/3 veya 3/4 oranında aç ve al kalemi kağıdı fer diyo tek tek 45-80 hz arası düz frekansı ve not et bu değerleri.
Daha sonra aynı ölçümü aracın dışardan yap diyo Db Meter'ı veya mikrofonu ön cama koy diyo taabe kapılar ve camlar yine kapalı olcak aynı şekilde 45-80hz düz frekas verip değerleri tekrar kaydet diyo.
Geleim sonuca iki ölçüm arasındakii en büyük Db farkı hangi hz'de olursa odur diyo aracın rez.frekansı ve portu buna göre ayarlar/tune edersin diyo örnek'te vermiş zaten sanırım onu türkçe'ye çevirmeye gerek yok...
Benim toparlayabildiğim budur abi
sanırım ek'leme yapan arkadaşlar olur hem ingiizce açısından hem teknik açıdan ve olmalı bildiklerini paylaşmalı ki malum İasca öncesi bunu bilmeli ve uygulamalıyız daha üstün bi performans sergilememiz açısından ülke olarak İasca'da.
Haade herkese saygılar diycemde bunada değinmem gerek sank,i bu formül halen ülkemizde pek biinmiyor bilenlerde "sır" olarak saklıyo meslek sırrı (ki bu kişiler çok az Tr'de) ne alakaysa get Gavur forum'larında veya "Sounddomain"de uygulamalı foto'lu örnekleri far neyse çok uzattım gene haade tekrar saygılar son bişiy Alper(Ghost),Ahmet'in (Tipo16v) ve Ufuk (Missing) eksik'te olsa zamanında bu Car Res.Freq. tespit işinden bildiklerini paylaştıkları için teşekkürlerimi sunar genç kızlar'la olan pozitiv münasebetlerinin artmasını dilerim
«
Son Düzenleme: Haziran 06, 2007, 11:50:40 ÖS Gönderen: GHOST
»
Attention ! Club_Stock 155+
CA-TR BaM_BaM Te@M,Te@M-DD_TR, Te@M-Jbl_TR
2006 Iasca-TR Stock 1 Champ 149 Db
2007 Iasca-TR Stock 1 Champ 155.4 Db
2008 Iasca-TR Stock 1 Champ 155.1 Db
The NCavuS Theory: More Power, Less Woofer !
Rinizol
Aktif Üye
«
Yanıtla #1 :
Ocak 25, 2006, 12:51:11 ÖÖ »
aynı ölçümü dışardan yap...
burasını anlamadım...
ugur çeltik
istanbul....
amp audison vrx1.500
sub ???
NCavuS
nihat çavuş
Tiryaki Üye
Pressure & Carp Master !
«
Yanıtla #2 :
Ocak 25, 2006, 01:13:12 ÖÖ »
Alıntı sahibi: "Rinizol"
aynı ölçümü dışardan yap...
burasını anlamadım...
Aracın dışına koycaksın Db Meter'ı
şimdi şöyle oluyor sallıycaz taabe burda
1. 40hz'de - içerde 120db gördük diyelim, dışarda 90 db ve fark 30 db oluyo
2. 45hz'de - içerde 125 db, dışarda 80 db aradaki fark 45 db
3. 55hz'de - içerde 125 db, dışarda 85db aradki fark 40 db
şu durumda iç ve dış ölçüm arasındaki en fazla fark 2'nci ölçüm olan 45hz'de far budur aracımızın res. frekansı dolayısıyla max. db için port buna göre ayarlamalıyız;)
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #3 :
Ocak 25, 2006, 02:05:59 ÖÖ »
Güzel özetlemişsin abim.tek sıkıntımız dıştan ölçüm olayını yapmamamız.Bununda mantalitesini tam anlıyamadım ben.
Kutu olayına gelince QTC yani kapalı kutudaki ana kilit parolamız.Burda QTC değerimizin 0.707 olması gerekli.Çünkü genelde en optimum lineer tepkiyi kapalı kutuda bu qtc değerinde alırız.Portlu kutuda tune frekansımıza yaklaşık bir yererde eğrimiz yukarı doğru bir dalga çeklini alırken kapalı kutuda zamanla artan daha sonra sabit kalan yada azalan bir eğri şeklini oluşturucaktır.
Elimde olan kaynaktan bir çeviri yapıp bu değerleride bu konuya koyalım.
qtc=0.707->Yukarıdada söylediğim gibi en iyi frekans tepkisini alacagınz qtc değeridir.Burada kazanç 0'dır.Bu kazanç arttıkca alınacak şiddette artıcak tabiki.Ancak bu kazanç portlu kutudaki kadar yüzek olamıyor her zaman.SPL yoktur.
qtc=0.85->Genellikle iyi alt frekans tepkisi ve bas gitarlarda genellikle çok iyi performans sunan değerdir.db olarak kazancı +0.69db dir.
qtc=1->Daha çok mid bas için önerilen ve kazancın +1.25db oldugu değerdir.Midbasslar genellikle en optimum durumdadır.
qtc=1.1->Maksimum güçte verimlilik sağlar.Daha iyi bir midbas ve daha ufak kutu.
qtc=1.3->Lineerlik bitmiştir midbasların peak yaptıgı bölgedir.kutu dahada ufalmıştır.gecikme artmıştır.
qtc=2.0->SPL e en yakın kutu tipi diyebiliriz sanırım.+6db lik teorik bir kazanç mevcut.Eğri liner değildir ve üst frekanslarda bir yerde peak yapmaktadır.kutu çok ufaktır.zararlı bir durumdur.
QTC olayı yukarıda bahsettigim gibi.Bazı ek programlar kullanalarak hesaplamak en kolayı.
Birazda kutu ve hoparlör terimlerini yazalım basitce mantalide belli olsun.
fs=hoparlörün açık havada inebileceği en alt frekanstır.eğer bir kutu yaparsanız ve f3 değeri bunun altında olcak çekilde tasarlanmışsa başarılı olmayı beklemeyin.fs in altındaki değerlerde sub rezonansa girecek ve bir bütün olarak işlevini yerine getirmeye çalışacaktır.
vb=buda kutunun litresi.toplam litredir.buna bağlı olarak port frekansı değişir bununla beraber f3 de değişir.vb arttıkca f3 noktası azalıcaktır.
f3=bu parametrede referans şiddetin 3db alt noktasıdır.
Vallahi çok keyf alarak yazdıgım bi yazı oldu iyiki açmışsın çavuşum konuyu.Faydalı bir paylaşım oldu.
Fenada acıktım elmalı kurabiye time
Saygılar,sevgiler...
Only Blaupunkt gamma Headunit
hitman
Hiperaktif Üye
«
Yanıtla #4 :
Ocak 25, 2006, 02:51:11 ÖÖ »
rezonans frekansının ne oldugunu sormuşmuydum ..... (bu ciddi bir sorudur ...)
bunu topaclarda araştıracam fakat yeri gelmişken bi ne oldugunu bidaha anlatırsak iyi olur ...
uykumdan öglen kalktıgımda cevabın verilmesi ümidiyle... saat 2.50
barış / ist
tipo16v
AHMET TANERİ
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #5 :
Ocak 25, 2006, 02:58:22 ÖÖ »
Walla o uygulama banada pek mantıklı gelmedi. En azından bizim aradığımız şey o olmayabilir. Sonuçta biz en iyi sonucu veren frekansı bulmaya çalışıyoruz. İçerde hangi frekans en iyi sonucu veriyorsa o frekansa göre ayar yapmalıyız. Tabii port frekansını değil yaptığımız kutunun frekansını en yüksek olana ayarlamak lazım. Yoksa hesap şaşar...
Daha fazla araştırmak lazım neymiş olayın aslı...
İŞTE SAPIK MANİSALI!
NCavuS
nihat çavuş
Tiryaki Üye
Pressure & Carp Master !
«
Yanıtla #6 :
Ocak 25, 2006, 03:06:31 ÖS »
Alper ! Dbm-2'ye uzatma kablo uydurulur yaff çok zor bişiy olmasa gerek.....
Sinyor ! elemanın dediği bu " with proper port tuning." aynı şey değilmidir hey ? , taabeki sabit bi port'la kutu hacmiyle'de oynayarak istediğin hz'ye tune edersin ama bi yere kadar kutu'nun arabadan büyük olma ihtimali dahi olabilir hacim ile ayarlamaya çılışırsan kısaca nedir durum biraz kutu hacmi ve daha ziyede port'la istenilen hz'ye tune ediliyo ki buda zaten genel anlatımıyla Box Tune olayıdır benim bildiğim bu yönde, port kutuya ait sonuçta benim kütüphaneye değil
hatta şöle bi durum'da far Drag piyasasında Amerikalı Guys'lar büyük hayvansı kutular yapıp Drag'lara giriyo Avrupalılar ise daha küçük kutu ama büyük port'la Drag neyin yapıyo.. Sonra aklınıza yatmayan dışardan öçlme olayı ise ? şu benim aklıma geliyo demekki baazı frekanslar içerde baskın görünsede dışarıya daha fazla kayıp veriyo olabilir dolayısıyla ziyan güç'te sözkonusu olabilir 1000wrms ile almak farken 100db'yi bizler iyi tune edilmemiş kutu/port yüzenden bu değeri görebilmekiçin 1500wrms harcıyo olabiliriz bunnar benim tahminlerim tekrar edeyim, yazan elemana gelince son Meca'ya katılmış ciddi bi Spl'ci ve yazdığı forumu biliyorsunuz zaten ki forum'da meşhur Extreme 1 birincisi Saaristo Bros bile far hani şu tek 17 inc'ten 176 db küsür yapan eleman hatta alayı burda yaff DD'lerle rekor ve derece almış elemanlar kısaca kaynak sağlam bundan adım gibi eminim, zaten deniycez görcez hatta bizden önce'de deneyenler olur belki imkan ve zaman meselesi havalar malum
.....
Ha bişiy daha far yafff, pek rağbet görmemiş bu durum hayret falla Spl'in birinci şartıdır yaff bilseydim yazmazdım bırak kırsın vatandaş kafasını zalak zalak metod'larla ne diyim artık peahhh....
Not: (Sq boy's lar şu Spl'e çişşş yapan elemanı kaldırın artık yafff ayıptır
tamam ben başlatmış olabilirim çiş işini ama bagınız az muhterem Sq camiası ben kaldırdım SQ'ye çişşş olayını "terbiyeli" mod'a girdim bagınız imzaya
)
tipo16v
AHMET TANERİ
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #7 :
Ocak 25, 2006, 05:38:09 ÖS »
Kaldıralım bakalım.
Bu konuyuda denemek lazım. Kendimiz yapmadan çözemicez herhalde...
İŞTE SAPIK MANİSALI!
bigbang
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #8 :
Ocak 25, 2006, 05:47:38 ÖS »
Kapalı kutu ile 145-150db almak nasıl olur acaba ?. Akşam şöyle bi baktım da deneyenler var mı tam bulamadım.
"Each new hour holds new chances for new beginnings.The horizon moves forward offering you space to take new steps of change." LTJ BUKEM
Rover 25
Alpine CDA-7998R
Alto Mobile UCS Pro + RM2 Programmer
Midbass: Dls Iridium 8"
Midrange: Dls Iridium 3"
Tweeter: Dls Iridium 1.1"
Mb Quart PCE-216 (Arka)
2x RF T112D2 (sealed 1,41cuft+1,41cuft)
Rockford Fosgate T4004
Rockford Fosgate T8004
Rockford Fosgate T20001BD
2x Rockford Fosgate CPCD10-03 Power Digital Cap.
Ana ve yedek akü: Delphi Freedom 72Ah 700CCA
Bülent Ergücü, Arkent / Artur
NCavuS
nihat çavuş
Tiryaki Üye
Pressure & Carp Master !
«
Yanıtla #9 :
Ocak 25, 2006, 06:30:55 ÖS »
Alıntı sahibi: "bigbang"
Kapalı kutu ile 145-150db almak nasıl olur acaba ?. Akşam şöyle bi baktım da deneyenler var mı tam bulamadım.
napçan Bülent'ya kapalı ile dB MB'yi
ne gerek far bırak kapalıyı günlük port'larla bile Db ölçtürmenin pek bi anlamı yok esasında zamanla öğreniyoz taabe eski hallerim aklıma geliyo'da şu aşağıdaki pisi pisi gibi vurasım geliyo kendimi ne zalak'mışımya
bigbang
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #10 :
Ocak 25, 2006, 10:17:46 ÖS »
Ahaha yok kendim için değil. Ama böyle acaip şeyler aklıma gelir işte
Portlu kutuya göre daha kastırıcı olur sanırım
"Each new hour holds new chances for new beginnings.The horizon moves forward offering you space to take new steps of change." LTJ BUKEM
Rover 25
Alpine CDA-7998R
Alto Mobile UCS Pro + RM2 Programmer
Midbass: Dls Iridium 8"
Midrange: Dls Iridium 3"
Tweeter: Dls Iridium 1.1"
Mb Quart PCE-216 (Arka)
2x RF T112D2 (sealed 1,41cuft+1,41cuft)
Rockford Fosgate T4004
Rockford Fosgate T8004
Rockford Fosgate T20001BD
2x Rockford Fosgate CPCD10-03 Power Digital Cap.
Ana ve yedek akü: Delphi Freedom 72Ah 700CCA
Bülent Ergücü, Arkent / Artur
NCavuS
nihat çavuş
Tiryaki Üye
Pressure & Carp Master !
«
Yanıtla #11 :
Ocak 29, 2006, 05:41:21 ÖS »
Yep netice itibariyle Araç Rez. tespit formulünü ben eksik kalan noktalarını öğrenmiş bulunmaktayım, çok çok yetkili ve etkili ağızlar'dan dolayıasyla doğal olarak bugüne kadar bildiğim her bilgi,veri ve tecrübeyi yaptığım gibi paylaşmam beklenir buradan ama açıkçası baazı forum üyelerimizin düşünce ve tutumu yüzünden bunu artık düşünmüyorum.
Zaten yukardaki orginal yazı ve yöntem %70-80 doğru sayılır hatta hatta tercümeden dolayı %100'de doğru olabilir kısaca eksik noktayı isteyen kendi araştırır ve bulur ister paylaşır ister paylaşmaz ben düşünmüyorum. Ha bide sakın kimse abi/Nihat ayıp oluyo falan filan tribi'ne girmesin demogocii yapmıyoz burda demekki böle icap
ediyo.....
Demonaz
Hiperaktif Üye
«
Yanıtla #12 :
Ocak 29, 2006, 05:48:51 ÖS »
nihat abi araç reznansınıda devreye sokup güzel bir kutu yaparsan sen çok rahat 150 db alırsın tahminimce...
Kapalı kutuda 150 db alınır ama jackhammer alıp onu beslemeye kimin parası yeter orası tartışılır =))) Bi alternatifde eho15x tabe =)
O kadar baktın okudunda noldu?
Head Unit:
Alpine 9847R
Active Crossover:
MA Audio HK3X
Component (Front):
MA Audio HK60C
6" X 9" Coaxial (Rear):
MA Audio HK69
Class AB Amplifier:
MA Audio HK598
Subwoofer:
MA Audio MA121XQ (x2)
Class D Amplifier:
Edison Ed1000D
Cabling:
MA Audio MAR 15 RCA (x2)
Jameson RCA
ASS 4 AWG Power Cable
ASS 8 AWG Power Cable
Wishlist:
Component (Front):
Focal 165 K2P
Subwoofer:
MA Audio 12D4 (x2)
Subwoofer Amplifier:
MA Audio HK2000D
Adil Hüsrev TEPE
Ankara
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #13 :
Ocak 29, 2006, 07:42:04 ÖS »
Çavuş kabini bir yatırsa +2 si temizde sığdıramıyor işte
NCavuS
nihat çavuş
Tiryaki Üye
Pressure & Carp Master !
«
Yanıtla #14 :
Ocak 29, 2006, 08:56:24 ÖS »
Alıntı sahibi: "GHOST"
Çavuş kabini bir yatırsa +2 si temizde sığdıramıyor işte
Yaff baazen hayıflanıyom keşke 12 inc alsaydım diye hem bana bagaj'da alan kalcaktı bol bol akü ve kutu'lara takla attırma olayı hem'de daha kaliteli müzik dinlecektik ama heç'te belli olmaz benim işim bi bakmışın Stock 1'deyim
neyse onuda yapçaz inşallah maaşallah not problem
zaman çok nasılsa daha İasca'ya.......
GHOST
Administrator
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #15 :
Ocak 29, 2006, 09:46:07 ÖS »
Devir onu devir...
Ufik duy bunları
nurkan_09
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #16 :
Ocak 29, 2006, 10:50:40 ÖS »
arkadaşlar bi tane daha sağlam araç çıkacak yakında...ama arkadaşımın yarışmaya katılıp katılmayacağı belli değil...araçta 4 adet S15L74 ve 2 adet kx2500.1
nurkan_09
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #17 :
Ocak 30, 2006, 11:49:57 ÖS »
bu arada arkadaşlar bugün ikinci a4kdn nin siparişi verildi + awes15p lerde awis15p lere terfi edilecek galiba...
NCavuS
nihat çavuş
Tiryaki Üye
Pressure & Carp Master !
«
Yanıtla #18 :
Ocak 30, 2006, 11:58:30 ÖS »
hoş güzel etkiliyici ama topac'la ne alaka ?
nurkan_09
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #19 :
Ocak 31, 2006, 12:05:58 ÖÖ »
içimden geldi yaw ne var bunda :(
NCavuS
nihat çavuş
Tiryaki Üye
Pressure & Carp Master !
«
Yanıtla #20 :
Ocak 31, 2006, 12:23:02 ÖÖ »
Alıntı sahibi: "nurkan_09"
içimden geldi yaw ne var bunda
bişiy yok taabe yafff
sacede Rezonans'la ne alaksı far diye merak ettim ? açık konuşmak gerekirse aklı selim bildiğimiz bazı forum üyeleri bile bu bilginin, araç ve sistemimizden en az güç ile max. verim alabileceğimiz ve özelikle Spl'in en önemli kaidelerinden olan bu Rezonans tespit formulünün kıymetini bilmiyor ve tartışamaya değer bulmuyor, ona hayıflanıyor ve kızıyorum açıkçası
MissinG
Tiryaki Üye
«
Yanıtla #21 :
Ocak 31, 2006, 01:05:53 ÖÖ »
yok yok hayıflanma abi
daha yeni gördüm topağı ben
valla aslında bu olayı denemeden göremiycez. tek ihtiyacımız sanırım vakit ve güzel hava
uzun uzun test eder bi frekansa karar veririz her araba için. tabi ondan sonra bence esas önemli olan konu gelicek. kaç litre kutu yapılması gerektiği. max mümkün olan litre her zaman en iyi litre olmayabilir biliyosun.bu arada gel beklerim stock 1e.. tek başıma napıcam ben stock 1de
bütün sistemim satılık..
detaylar için :
http://caraudioturkey.com/forum/viewtopic.php?t=5884&highlight=
NCavuS
nihat çavuş
Tiryaki Üye
Pressure & Carp Master !
«
Yanıtla #22 :
Ocak 31, 2006, 05:29:36 ÖS »
Alıntı sahibi: "MissinG"
yok yok hayıflanma abi
daha yeni gördüm topağı ben
valla aslında bu olayı denemeden göremiycez. tek ihtiyacımız sanırım vakit ve güzel hava
uzun uzun test eder bi frekansa karar veririz her araba için. tabi ondan sonra bence esas önemli olan konu gelicek. kaç litre kutu yapılması gerektiği. max mümkün olan litre her zaman en iyi litre olmayabilir biliyosun.bu arada gel beklerim stock 1e.. tek başıma napıcam ben stock 1de
Kutu boyutu ap ayrı bir konu gibi aslında ama şu kesin Euro guy'lar Amerikan ürünleri ile küçük kutu'larla beceriyo bu işi Amerika'lı Guy'lar tam tersine koca koca box'lar kullanıyo, bana sorarsan Euro Guy'lar daha başarılı bu konuda.
Stock 1'e gelince bakıciğiz artık ya nasip
NCavuS
nihat çavuş
Tiryaki Üye
Pressure & Carp Master !