code
Ersin AKSOY
Aktif Üye
Küresel AG Sigorta Anadolu Sigorta Yetkili Acente
« Yanıtla #20 : Ağustos 17, 2007, 11:30:13 ÖÖ »
civciv gidim kendime bi chine işi djital multimeter aldım. Resmini gönderiyorum ayarları burada olacak sanırım bi bakarmısın çünkü tam tersindede 200 v var
code'n Sistemi
zigzag
« Yanıtla #21 : Ağustos 17, 2007, 11:39:29 ÖÖ »
dikkatli olun olcum yaparken carpılıp durdum ben
zigzag'n Sistemi
Genco Sumer head unit: alpine 9847r stage: jbl px300.4 ... jbl c608gti backfill: jbl px600.2 ... jbl c508gti subbass: jbl bpx1100.1 ... jbl w10gti * 2 sealed powercap: stinger spdh5 rca: stinger bullet stock 1: ddz1 ... dd3510 getting low & louder ...
code
Ersin AKSOY
Aktif Üye
« Yanıtla #22 : Ağustos 17, 2007, 11:41:41 ÖÖ »
http://mobile.jlaudio.com/support_pages.php?page_id=143 Arkadaşlar bu adresten de amplifikatörünüze nasıl ayar yapacağınız konusunda ders alabilirsiniz. Çok başarılı bir çalışma
code'n Sistemi
mj-ozzy
« Yanıtla #23 : Ağustos 17, 2007, 12:18:57 ÖS »
Ayrıca bu kadar düşünmeye gerek yok, bir AC voltmetre al ve amfinin ses çıkışlarına bağla. Sesi iyice aç ve voltajın nerelere çıktığını gözlerinle göreceksin
tamam kardeş bi denicem bakalım nasıl olacak
mj-ozzy'n Sistemi
BOSS CH3000D (2 adet satılık) 1x1200W 1x1700W 1x2000W 1x3000W MAX mono anfi aranmakta en az 2500 rms lik
mj-ozzy
« Yanıtla #24 : Ağustos 17, 2007, 12:22:51 ÖS »
bu çalışma zaten civciv abinin anlatmak isteğiyle aynısı herhalde sağol sanada kardeş
mj-ozzy'n Sistemi
BOSS CH3000D (2 adet satılık) 1x1200W 1x1700W 1x2000W 1x3000W MAX mono anfi aranmakta en az 2500 rms lik
code
Ersin AKSOY
Aktif Üye
« Yanıtla #25 : Ağustos 17, 2007, 12:54:46 ÖS »
evet civcivin anlatmak istediği olayı görsel olarak anlatıyor. Olayı anlamak açısından güzel bi çalışma
code'n Sistemi
code
Ersin AKSOY
Aktif Üye
« Yanıtla #26 : Ağustos 17, 2007, 04:11:01 ÖS »
ben anfiyi 2 ohm mu kullanıyorum 4 ohm mu kullanıyorum nerden bileceğim.
code'n Sistemi
ERDEM
Erdem Mutlu
Global Moderator
Tiryaki Üye
225/35/17 :)
« Yanıtla #27 : Ağustos 17, 2007, 05:28:35 ÖS »
PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER...
ERDEM'n Sistemi
DİKKAT: forumun ahlak ve düzenine aykırı durumlarda lüften moderatöre bildir butonunu kullanalım.
R
« Yanıtla #28 : Ağustos 17, 2007, 10:10:48 ÖS »
ben anfiyi 2 ohm mu kullanıyorum 4 ohm mu kullanıyorum nerden bileceğim.
bagladıgın hoparlorun empedansına göre amfi ohmaj ı kendi ayarlıo zaten ayrıca bi switch filan yok yani.
konuyu sabitleyelim ihtiyacı olan kullansın
R'n Sistemi
Onur ÖZER /Ankara-İzmit Pioneer Scanspeak MbQuart RockfordFosgate harman spec
civciv
Cem
Aktif Üye
« Yanıtla #29 : Ağustos 17, 2007, 10:43:23 ÖS »
@code, fotograftaki ayarda kalacak. sol kisimdaki voltaj kademeleri DC icindir. AC ~ simgesi ile gosterilir.
civciv
Cem
Aktif Üye
« Yanıtla #30 : Ağustos 17, 2007, 11:12:23 ÖS »
bu arada onemli bir hususu daha belirteyim; eger amfinizin rms cikis gucu, bagli hoparlorlerden daha yuksek ise, ayar esnasindaki vol. ayarini %75 degil, biraz daha yuksek tutmanizda hoparlorlerinizin sagligi acisindan fayda var. bunun tam bir olcusu yok maalesef, cunku sonucta cihazlarinizin watt farkina ve sizin son seste dinleyip dinlemediginize gore degisir. mesela benim 150w jl audio amfime 90w jbl p6550c bagli ve ben bu ayari %80 yaptim. boyle durumlarda isin icine biraz matematik ve orantilama katmaniz gerekecek.
orneklemek gerekirse; benim ana unite 62 vol. ayarina cikiyor ve ben genelde 50-55'in uzerine pek cikmam. %75 dengeli gain ayari ile benim ana unitem 62'de amfiye 150w vermesini bildirecekse, 50'de 120w ver diyecektir. cunku vol. ayari lineerdir (dogrusal). bu da hoparlorum icin biraz fazla, o yuzden ben %5 tolerans ile ayarladim. bu hesapla yine bir miktar fazla gelecek (115w civari) ama surekli 50'de dinlemiyorum dogal olarak, ayrica bircok mp3 parcasi -2-3 dB kisik volumde kodlanmis oluyor ve jbl'e de guveniyorum
code
Ersin AKSOY
Aktif Üye
« Yanıtla #31 : Ağustos 18, 2007, 10:34:16 ÖÖ »
dün bütün ayarları yaptım civcivinde söylediği gibi ses diğerine göre biraz daha düşük kaldı kalitesinin artıp artmadığı konusunu henüz kestiremedim çünkü fazla dinlemeyı fırsatım olmadı Ama benim bi sorum olacak benim amplinin önler için yaptığım gain ayarında 15.5 olması gerekiyordu sağ ön ü ayarladım 15.5 e sol ön ü ölçtüm 16.5 çıktı aradaki bu fark önemlimi değilmi acaba bunu söyleyebilirmisiniz.
code'n Sistemi
civciv
Cem
Aktif Üye
« Yanıtla #32 : Ağustos 18, 2007, 12:44:27 ÖS »
normalde her kanal sp. cikisinin ayni olmasi gerekir. farkli cikmasinin sebepleri vardir. mesela ana unite simetrik bir sinyal cikisi veremiyor olabilir, ya da amfinin sp. cikislarinda ayni durum soz konusu olabilir. bir ihtimal, kullanilan sinyal kablosu sinyali dengeli tasimiyor olabilir. sinyal kablosunu sag-sol ters takarak durumu inceleyebilirsin. sorun oncekinin tersi oluyorsa, amfide problem yoktur. su durumda bir kanal 60w'a, digeri 68w'a ayarlanmis oluyor. bunu cok onemli bir problem olarak gormuyorum ama kafana takiliyorsa, hangi kanalin voltaji yuksek ise onun balansini deneyerek ters tarafa kaydirabilirsin, ana unite uzerinden. bir de sunu belirteyim; zaten asagida Bahsedecegim sekilde ayar yapan bircok forum uyesi vardir eminim ama boyle yapmayanlar sunu denesin: voltaj ayarindan sonra, sistemin ses-denge-ton gibi ayarlarini tum hoparlorler calisir vaziyette yapmayin. iyi bildiginiz bir parcayi calmaya baslayin ve ilk olarak on hop., sonra varsa arka hop. ve subw. ayri ayri ayarlayin. bunlarin tumu calisir vaziyette bas-tiz-eq vs. ayari veya amfiler uzerinden ayar yaparsaniz, hata yapma olasiliginiz daha fazla olur.
code
Ersin AKSOY
Aktif Üye
« Yanıtla #33 : Ağustos 18, 2007, 02:24:58 ÖS »
RCA lardan olabilir belki benim önlerde parazik önleyici var belki bundan da kaynaklanıyor olabilir birde kablonun değişik kombinasyonlarını deneyeyim.
code'n Sistemi
nickless
« Yanıtla #34 : Ağustos 18, 2007, 02:47:38 ÖS »
dün bütün ayarları yaptım civcivinde söylediği gibi ses diğerine göre biraz daha düşük kaldı kalitesinin artıp artmadığı konusunu henüz kestiremedim çünkü fazla dinlemeyı fırsatım olmadı Ama benim bi sorum olacak benim amplinin önler için yaptığım gain ayarında 15.5 olması gerekiyordu sağ ön ü ayarladım 15.5 e sol ön ü ölçtüm 16.5 çıktı aradaki bu fark önemlimi değilmi acaba bunu söyleyebilirmisiniz.
Teypten stereo sinyal geliyordur sol kuvvetlidir ondan olabilir. Tavsiyem mono bir kayıtla bunu tekrar denemenizdir. Elinizdeki müzik parçalarını PC yardımıyla Jet audio vs bir convertor programı kullanarak mono kayıda dönüştürüp cd ye çekersiniz.
Ben mono kayıtları Time correction(zaman ayarı yapmak) için kullanıyorum. Stereo kayıtlarda sağ-sol zaten aynı çalmıyor çünkü.
http://www.realmofexcursion.com/downloads.htm Linkindeki mono pink noise ile balance-fader tweeter level işlerinizi de yaparsanız daha iyi bir sonuç elde edersiniz diye düşünüyorum.
nickless'n Sistemi
Teyp :DEX P90-RS İşlemci :DEQ P90 Komponent : Supremo 6 SW :Supremo piccolo tweeter AMPLİ 1 : VDO dayton PA4600 (sub) Woofer : ELATE 10 AMPLİ 2 : Brax X2400(tiz+mid) Kablolama :Stinger expert series RCA ve hoparlör Akü :Stinger SPV 44 Kapasitör: Stinger 1 farad Yalıtım:dynamat extreme-dynax
code
Ersin AKSOY
Aktif Üye
« Yanıtla #35 : Ağustos 20, 2007, 04:35:26 ÖS »
teşekkürler nickless hafta sonu mono olarak denemiştim ve dediğin gibi mono olarak yapılan ayar tam olarak tutuyor.
Birde şu noktayı belirtmek istiyorum. sub bas için yaptığım ayarda tek kanal için 20.7 ayar yapmam gerekiyordu bunu tek kanal için yaptığımda sub çok fazla vuruyordu (bunun nedeni köprü bağlantı yaptığım için otomatik olarak iki katı biniyor olmasıymış
bende köprü olarak ölçtüm ve ayarı köprü olarak 20.7 yaptım şu anda daha dengeli bir ses aldığımı hissediyorum. )
Bu arada civciv abinin söylediği gibi ses seviyesi biraz düştü ama gerçekten bir üst sınıfa yükselmiş hissettim kendimi daha kaliteli bir ses aldığımı hissediyorum.
Birde şu bagaj kaputu zıngırdamasa daha iyi olcak herkeze teşekkürler bu ayralama işini sevdim gürültüde çıkmıyor fazla şikayette olmuyor.
Hafta sonu komşu çıktı Ersin yeter vitrindeki bardaklar yerinden oynamaya başladı dedi
code'n Sistemi
nickless
« Yanıtla #36 : Ağustos 20, 2007, 10:27:45 ÖS »
teşekkürler nickless hafta sonu mono olarak denemiştim ve dediğin gibi mono olarak yapılan ayar tam olarak tutuyor.
Birde şu noktayı belirtmek istiyorum. sub bas için yaptığım ayarda tek kanal için 20.7 ayar yapmam gerekiyordu bunu tek kanal için yaptığımda sub çok fazla vuruyordu (bunun nedeni köprü bağlantı yaptığım için otomatik olarak iki katı biniyor olmasıymış
bende köprü olarak ölçtüm ve ayarı köprü olarak 20.7 yaptım şu anda daha dengeli bir ses aldığımı hissediyorum. )
Bu arada civciv abinin söylediği gibi ses seviyesi biraz düştü ama gerçekten bir üst sınıfa yükselmiş hissettim kendimi daha kaliteli bir ses aldığımı hissediyorum.
Birde şu bagaj kaputu zıngırdamasa daha iyi olcak herkeze teşekkürler bu ayralama işini sevdim gürültüde çıkmıyor fazla şikayette olmuyor.
Hafta sonu komşu çıktı Ersin yeter vitrindeki bardaklar yerinden oynamaya başladı dedi
Ben de yaptım bu şekil ayarı(Çin malı Multimetre ile)100 wata ayarladım mid ve tweeteri.Braxın minumuma yakın duran gainlerini 1/2 seviyesine kadar açtım.
Herkesin sesi düşmüş benimki 38 katına çıktı.Tweeterlardan da dip sesi gelmeye başladı gıcık oldum.
Kısacam yarın 10 wata ayarlayacam . Zaten normalde 1 watt ile falan dinlediğimi fark ettim tweeteri.
nickless'n Sistemi
Teyp :DEX P90-RS İşlemci :DEQ P90 Komponent : Supremo 6 SW :Supremo piccolo tweeter AMPLİ 1 : VDO dayton PA4600 (sub) Woofer : ELATE 10 AMPLİ 2 : Brax X2400(tiz+mid) Kablolama :Stinger expert series RCA ve hoparlör Akü :Stinger SPV 44 Kapasitör: Stinger 1 farad Yalıtım:dynamat extreme-dynax
RSteam
« Yanıtla #37 : Ağustos 20, 2007, 11:08:53 ÖS »
Ben de yaptım bu şekil ayarı(Çin malı Multimetre ile)100 wata ayarladım mid ve tweeteri.Braxın minumuma yakın duran gainlerini 1/2 seviyesine kadar açtım.
Herkesin sesi düşmüş benimki 38 katına çıktı.Tweeterlardan da dip sesi gelmeye başladı gıcık oldum.
Kısacam yarın 10 wata ayarlayacam . Zaten normalde 1 watt ile falan dinlediğimi fark ettim tweeteri.
Aman abi tweeter'a dikkat
RSteam'n Sistemi
?SATILIK DLS Ultimate A3 twin mono & A6 mono
nickless
« Yanıtla #38 : Ağustos 21, 2007, 03:04:54 ÖÖ »
Aman abi tweeter'a dikkat
Panik yok
Her şey kontrol altında.
Şimdi amfiden 100 watt ı 0 db yani max güçteki sinyale göre ses 47 de 100 watt verecek şekilde ayarladım. (Son ses 62) Bunu yaparken civcivin detaylıca yazdığı gibi hoparlörler bağlı değil kabloları çekik. Multimetrede amfi çıkışında 100 watta denk gelen 20 volt seviyesinde gain ayarları yaptım. Bu durumda iken(multimetre bağlı) sesi 37 ye düştüğümde 10 watt karşılığı(6 volt gibi) ,27 ye düştüğümde 1 watt karşılığı(2 volt) seviyelerine düştüğünü gözlemledim.
Test tonlarının olduğu cd yi dinlemeye kalkınca sesi 27 bile yapsanız yeterli ses geliyor mid ve tizlerden. Yani 1 watt gönderiyorsunuz. 37 yapınca içeride durmak zor yani 10 watt.
Normal müzik cdleri çalarken onların sinyal gücü daha düşük olduğu için ses mesela 37 de iken 10 watt almıyorsunuz da misal 2-3 watt alıyorsunuz. O yüzden sesi 47 ye açınca da 20 watt falan ile gümbür gümbür dinliyorsunuz.
Bu tip ayarlar sub için çok uygun bence. Amfi ya da subu limitinde çalıştırmak için güzel ayar yapılır. Sub güç ister nihayetinde. Benim demek istediğim mid- özellikle tiz için açık gain ayarları kullandığınızda amfi gereksiz ısınıyor ve dip sesiniz oluyor. Teybin sesini de yarıyı geçemiyosunuz. (Hoş bir çok çaylak forum üyesi sesin 10 da birini bile açamıyor gainleri diplediği için) . En temiz sound alınabilecek ayar bence sesin %95 açıldığındakine göre yapılacak ayar diye düşünüyorum.
nickless'n Sistemi
civciv
Cem
Aktif Üye
« Yanıtla #39 : Ağustos 21, 2007, 09:24:28 ÖÖ »
Sanırım sizin tweetarlar aktif sürüldüğü için böyle bir sonuç veriyor. Bu mümkün olabilir. Zaten %75 vol. ayarı ile gain ayarlamak, distorsiyona sebep olmamak için sınır değer. İlla orada kalması gibi bir şart yok. Bu şekilde ayarlayıp, amfi ve ana ünite üzerinde son ayarları da yaptıktan sonra (Eq-tiz-bas-vs.), gain ayarını kendi dinleme zevkinize göre "artırabilirsiniz" şeklinde yorum yapılıyor. Ama asla "azaltmayın" demişler. Gain "artırmak" deyince, gain ayarını daha yüksek voltajlara çıkarmaktan ve bun karşılık alınan ses gücünü azaltmaktan bahsediyorum tabi, karıştıranlar olabilir. Bu da, ana ünitede vol. ayarını %75 yerine daha yüksek derecelere çıkararak gain ayarlamayla benzer bir işlem.