CarAudioTurkey CarAudioTurkey
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 6   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Amfi Gain Ayarının Teknik Olarak Yapılması  (Okunma Sayısı 7856 defa)
civciv
Cem Cebeci
Aktif Üye
**

« Yanıtla #30 : Ağustos 17, 2007, 11:12:23 ÖS »

bu arada onemli bir hususu daha belirteyim; eger amfinizin rms cikis gucu, bagli hoparlorlerden daha yuksek ise, ayar esnasindaki vol. ayarini %75 degil, biraz daha yuksek tutmanizda hoparlorlerinizin sagligi acisindan fayda var. bunun tam bir olcusu yok maalesef, cunku sonucta cihazlarinizin watt farkina ve sizin son seste dinleyip dinlemediginize gore degisir. mesela benim 150w jl audio amfime 90w jbl p6550c bagli ve ben bu ayari %80 yaptim. boyle durumlarda isin icine biraz matematik ve orantilama katmaniz gerekecek.

orneklemek gerekirse; benim ana unite 62 vol. ayarina cikiyor ve ben genelde 50-55'in uzerine pek cikmam. %75 dengeli gain ayari ile benim ana unitem 62'de amfiye 150w vermesini bildirecekse,  50'de 120w ver diyecektir. cunku vol. ayari lineerdir (dogrusal). bu da hoparlorum icin biraz fazla, o yuzden ben %5 tolerans ile ayarladim. bu hesapla yine bir miktar fazla gelecek (115w civari) ama surekli 50'de dinlemiyorum dogal olarak, ayrica bircok mp3 parcasi -2-3 dB kisik volumde kodlanmis oluyor ve jbl'e de guveniyorum smile

code
Ersin AKSOY
Aktif Üye
**

Küresel AG Sigorta Anadolu Sigorta Yetkili Acente

« Yanıtla #31 : Ağustos 18, 2007, 10:34:16 ÖÖ »

dün bütün ayarları yaptım civcivinde söylediği gibi ses diğerine göre biraz daha düşük kaldı kalitesinin artıp artmadığı konusunu henüz kestiremedim çünkü fazla dinlemeyı fırsatım olmadı

Ama benim bi sorum olacak benim amplinin önler için yaptığım gain ayarında 15.5 olması gerekiyordu sağ ön ü ayarladım 15.5 e sol ön ü ölçtüm 16.5 çıktı aradaki bu fark önemlimi değilmi acaba bunu söyleyebilirmisiniz.

Yaşamak Direnmektir.
http://www.kureselagsigorta.com
civciv
Cem Cebeci
Aktif Üye
**

« Yanıtla #32 : Ağustos 18, 2007, 12:44:27 ÖS »

normalde her kanal sp. cikisinin ayni olmasi gerekir. farkli cikmasinin sebepleri vardir. mesela ana unite simetrik bir sinyal cikisi veremiyor olabilir, ya da amfinin sp. cikislarinda ayni durum soz konusu olabilir. bir ihtimal, kullanilan sinyal kablosu sinyali dengeli tasimiyor olabilir. sinyal kablosunu sag-sol ters takarak durumu inceleyebilirsin. sorun oncekinin tersi oluyorsa, amfide problem yoktur.

su durumda bir kanal 60w'a, digeri 68w'a ayarlanmis oluyor. bunu cok onemli bir problem olarak gormuyorum ama kafana takiliyorsa, hangi kanalin voltaji yuksek ise onun balansini deneyerek ters tarafa kaydirabilirsin, ana unite uzerinden.

bir de sunu belirteyim; zaten asagida Bahsedecegim sekilde ayar yapan bircok forum uyesi vardir eminim ama boyle yapmayanlar sunu denesin: voltaj ayarindan sonra, sistemin ses-denge-ton gibi ayarlarini tum hoparlorler calisir vaziyette yapmayin. iyi bildiginiz bir parcayi calmaya baslayin ve ilk olarak on hop., sonra varsa arka hop. ve subw. ayri ayri ayarlayin. bunlarin tumu calisir vaziyette bas-tiz-eq vs. ayari veya amfiler uzerinden ayar yaparsaniz, hata yapma olasiliginiz daha fazla olur.

code
Ersin AKSOY
Aktif Üye
**

« Yanıtla #33 : Ağustos 18, 2007, 02:24:58 ÖS »

RCA lardan olabilir belki benim önlerde parazik önleyici var belki bundan da kaynaklanıyor olabilir birde kablonun değişik kombinasyonlarını deneyeyim.

Yaşamak Direnmektir.
nickless
Ca-Tr Elite
Tiryaki Üye

« Yanıtla #34 : Ağustos 18, 2007, 02:47:38 ÖS »

dün bütün ayarları yaptım civcivinde söylediği gibi ses diğerine göre biraz daha düşük kaldı kalitesinin artıp artmadığı konusunu henüz kestiremedim çünkü fazla dinlemeyı fırsatım olmadı

Ama benim bi sorum olacak benim amplinin önler için yaptığım gain ayarında 15.5 olması gerekiyordu sağ ön ü ayarladım 15.5 e sol ön ü ölçtüm 16.5 çıktı aradaki bu fark önemlimi değilmi acaba bunu söyleyebilirmisiniz.

Teypten stereo sinyal geliyordur sol kuvvetlidir ondan olabilir. Tavsiyem mono bir kayıtla bunu tekrar denemenizdir. Elinizdeki müzik parçalarını PC yardımıyla Jet audio vs bir convertor programı kullanarak mono kayıda dönüştürüp cd ye çekersiniz.
Ben mono kayıtları Time correction(zaman ayarı yapmak) için kullanıyorum. Stereo kayıtlarda sağ-sol zaten aynı çalmıyor çünkü.  wink
http://www.realmofexcursion.com/downloads.htm
Linkindeki mono pink noise ile balance-fader tweeter level işlerinizi de yaparsanız daha iyi bir sonuç elde edersiniz diye düşünüyorum.
« Son Düzenleme: Ağustos 18, 2007, 03:01:51 ÖS Gönderen: nickless » Logged

Teyp                  :DEX P90-RS
İşlemci                :DEQ P90           
Komponent          : Supremo 6 SW
                         :Supremo piccolo tweeter
AMPLİ 1              : VDO dayton PA4600 (sub)
Woofer               : ELATE 10
AMPLİ 2             : Brax X2400(tiz+mid)
Kablolama           :Stinger expert series RCA ve hoparlör 
Akü        :Stinger SPV 44
Kapasitör: Stinger 1 farad
Yalıtım:dynamat extreme-dynax
code
Ersin AKSOY
Aktif Üye
**

« Yanıtla #35 : Ağustos 20, 2007, 04:35:26 ÖS »

teşekkürler nickless hafta sonu mono olarak denemiştim ve dediğin gibi mono olarak yapılan ayar tam olarak tutuyor.

Birde şu noktayı belirtmek istiyorum. sub bas için yaptığım ayarda tek kanal için 20.7 ayar yapmam gerekiyordu bunu tek kanal için yaptığımda sub çok fazla vuruyordu (bunun nedeni köprü bağlantı yaptığım için otomatik olarak iki katı biniyor olmasıymış smile bende köprü olarak ölçtüm ve ayarı köprü olarak 20.7 yaptım şu anda daha dengeli bir ses aldığımı hissediyorum. )

Bu arada civciv abinin söylediği gibi ses seviyesi biraz düştü ama gerçekten bir üst sınıfa yükselmiş hissettim kendimi daha kaliteli bir ses aldığımı hissediyorum.
Birde şu bagaj kaputu zıngırdamasa daha iyi olcak herkeze teşekkürler bu ayralama işini sevdim gürültüde çıkmıyor fazla şikayette olmuyor.

Hafta sonu komşu çıktı Ersin yeter vitrindeki bardaklar yerinden oynamaya başladı dedi smile  smile  smile  smile  smile  smile

Yaşamak Direnmektir.
nickless
Ca-Tr Elite
Tiryaki Üye

« Yanıtla #36 : Ağustos 20, 2007, 10:27:45 ÖS »

teşekkürler nickless hafta sonu mono olarak denemiştim ve dediğin gibi mono olarak yapılan ayar tam olarak tutuyor.

Birde şu noktayı belirtmek istiyorum. sub bas için yaptığım ayarda tek kanal için 20.7 ayar yapmam gerekiyordu bunu tek kanal için yaptığımda sub çok fazla vuruyordu (bunun nedeni köprü bağlantı yaptığım için otomatik olarak iki katı biniyor olmasıymış smile bende köprü olarak ölçtüm ve ayarı köprü olarak 20.7 yaptım şu anda daha dengeli bir ses aldığımı hissediyorum. )

Bu arada civciv abinin söylediği gibi ses seviyesi biraz düştü ama gerçekten bir üst sınıfa yükselmiş hissettim kendimi daha kaliteli bir ses aldığımı hissediyorum.
Birde şu bagaj kaputu zıngırdamasa daha iyi olcak herkeze teşekkürler bu ayralama işini sevdim gürültüde çıkmıyor fazla şikayette olmuyor.

Hafta sonu komşu çıktı Ersin yeter vitrindeki bardaklar yerinden oynamaya başladı dedi smile  smile  smile  smile  smile  smile
Ben de yaptım bu şekil ayarı(Çin malı Multimetre ile)100 wata ayarladım mid ve tweeteri.Braxın minumuma yakın duran gainlerini 1/2 seviyesine kadar açtım.
Herkesin sesi düşmüş benimki 38 katına çıktı.Tweeterlardan da dip sesi gelmeye başladı gıcık oldum.
Kısacam yarın 10 wata ayarlayacam . Zaten normalde 1 watt ile falan dinlediğimi fark ettim tweeteri.

RSteam
Cemil
Ca-Tr Elite
Fanatik Üye

Üye Garajı

« Yanıtla #37 : Ağustos 20, 2007, 11:08:53 ÖS »

Ben de yaptım bu şekil ayarı(Çin malı Multimetre ile)100 wata ayarladım mid ve tweeteri.Braxın minumuma yakın duran gainlerini 1/2 seviyesine kadar açtım.
Herkesin sesi düşmüş benimki 38 katına çıktı.Tweeterlardan da dip sesi gelmeye başladı gıcık oldum.
Kısacam yarın 10 wata ayarlayacam . Zaten normalde 1 watt ile falan dinlediğimi fark ettim tweeteri.

Aman abi tweeter'a dikkat Very Happy

nickless
Ca-Tr Elite
Tiryaki Üye

« Yanıtla #38 : Ağustos 21, 2007, 03:04:54 ÖÖ »

Aman abi tweeter'a dikkat Very Happy
Panik yok Very Happy Her şey kontrol altında. Very Happy
Şimdi amfiden 100 watt ı 0 db yani max güçteki sinyale göre ses 47 de 100 watt verecek şekilde ayarladım. (Son ses 62) Bunu yaparken civcivin detaylıca yazdığı gibi hoparlörler bağlı değil kabloları çekik. Multimetrede amfi çıkışında 100 watta denk gelen 20 volt seviyesinde gain ayarları yaptım. Bu durumda iken(multimetre bağlı) sesi 37 ye düştüğümde 10 watt karşılığı(6 volt gibi) ,27 ye düştüğümde 1 watt karşılığı(2 volt) seviyelerine düştüğünü gözlemledim.
Test tonlarının olduğu cd yi dinlemeye kalkınca sesi 27 bile yapsanız yeterli ses geliyor mid ve tizlerden.  Yani 1 watt gönderiyorsunuz. 37 yapınca içeride durmak zor yani 10 watt. Smile
Normal müzik cdleri çalarken onların sinyal gücü daha düşük olduğu için ses mesela 37 de iken 10 watt almıyorsunuz da misal 2-3 watt alıyorsunuz. O yüzden sesi 47 ye açınca da 20 watt falan ile gümbür gümbür dinliyorsunuz.
Bu tip ayarlar sub için çok uygun bence. Amfi ya da subu limitinde çalıştırmak için güzel ayar yapılır. Sub güç ister nihayetinde. Benim demek istediğim mid- özellikle tiz için açık gain ayarları kullandığınızda amfi gereksiz ısınıyor ve dip sesiniz oluyor. Teybin sesini de yarıyı geçemiyosunuz. (Hoş bir çok çaylak forum üyesi sesin 10 da birini bile açamıyor gainleri diplediği için) . En temiz sound alınabilecek ayar bence sesin %95 açıldığındakine göre yapılacak ayar diye düşünüyorum. 

civciv
Cem Cebeci
Aktif Üye
**

« Yanıtla #39 : Ağustos 21, 2007, 09:24:28 ÖÖ »

Sanırım sizin tweetarlar aktif sürüldüğü için böyle bir sonuç veriyor. Bu mümkün olabilir.

Zaten %75 vol. ayarı ile gain ayarlamak, distorsiyona sebep olmamak için sınır değer. İlla orada kalması gibi bir şart yok. Bu şekilde ayarlayıp, amfi ve ana ünite üzerinde son ayarları da yaptıktan sonra (Eq-tiz-bas-vs.), gain ayarını kendi dinleme zevkinize göre "artırabilirsiniz" şeklinde yorum yapılıyor. Ama asla "azaltmayın" demişler.

Gain "artırmak" deyince, gain ayarını daha yüksek voltajlara çıkarmaktan ve bun karşılık alınan ses gücünü azaltmaktan bahsediyorum tabi, karıştıranlar olabilir. Bu da, ana ünitede vol. ayarını %75 yerine daha yüksek derecelere çıkararak gain ayarlamayla benzer bir işlem.

RSteam
Cemil
Ca-Tr Elite
Fanatik Üye

Üye Garajı

« Yanıtla #40 : Ağustos 21, 2007, 10:39:48 ÖÖ »

Alıntı
Panik yok Very Happy Her şey kontrol altında. Very Happy
Şimdi amfiden 100 watt ı 0 db yani max güçteki sinyale göre ses 47 de 100 watt verecek şekilde ayarladım. (Son ses 62) Bunu yaparken civcivin detaylıca yazdığı gibi hoparlörler bağlı değil kabloları çekik. Multimetrede amfi çıkışında 100 watta denk gelen 20 volt seviyesinde gain ayarları yaptım. Bu durumda iken(multimetre bağlı) sesi 37 ye düştüğümde 10 watt karşılığı(6 volt gibi) ,27 ye düştüğümde 1 watt karşılığı(2 volt) seviyelerine düştüğünü gözlemledim.
Test tonlarının olduğu cd yi dinlemeye kalkınca sesi 27 bile yapsanız yeterli ses geliyor mid ve tizlerden.  Yani 1 watt gönderiyorsunuz. 37 yapınca içeride durmak zor yani 10 watt. Smile
Normal müzik cdleri çalarken onların sinyal gücü daha düşük olduğu için ses mesela 37 de iken 10 watt almıyorsunuz da misal 2-3 watt alıyorsunuz. O yüzden sesi 47 ye açınca da 20 watt falan ile gümbür gümbür dinliyorsunuz.
Bu tip ayarlar sub için çok uygun bence. Amfi ya da subu limitinde çalıştırmak için güzel ayar yapılır. Sub güç ister nihayetinde. Benim demek istediğim mid- özellikle tiz için açık gain ayarları kullandığınızda amfi gereksiz ısınıyor ve dip sesiniz oluyor. Teybin sesini de yarıyı geçemiyosunuz. (Hoş bir çok çaylak forum üyesi sesin 10 da birini bile açamıyor gainleri diplediği için) . En temiz sound alınabilecek ayar bence sesin %95 açıldığındakine göre yapılacak ayar diye düşünüyorum. 

Evet, bende katılıyorum buna, pulse'nin tweeterını aktif denediğim zaman gain 7 volt civarlarındaydı dark blue 4'te (max 8 v.), fazla fazla yetiyordu o civardaken ve dip ses hiç yoktu.

Wooferı ise bi voltmetre alıp bu şekilde ayarlayacağım bakalım.

opr
Aktif Üye
**

« Yanıtla #41 : Ağustos 21, 2007, 10:19:51 ÖS »

bu ayarları bende denemeyi düşünüyorum fakat sizinde sölediğiniz gibi o sesler mono olmalı o verdiğiniz sitedeki ses dosyalarını indirdim bunlar monoya çevrilmişmidir yoksa bizmi çevirmeliyiz bu monoya çevirme işi biraz kafama takıldı en sağlıklı nasıl olur acaba

pioneer deh 3950
2 takım sony hd 170 17 cm comp
comp amfi.cadence va 600(4*50 w.rms)
sub amfi.cadence fxa 1500 (300w.4 ohm-500w.2ohm)
cadence cvl12.2 sub.350 w.rms
cadence cap.1.2 f
cadence ve ass alt yapı
nickless
Ca-Tr Elite
Tiryaki Üye

« Yanıtla #42 : Ağustos 22, 2007, 01:25:34 ÖÖ »

bu ayarları bende denemeyi düşünüyorum fakat sizinde sölediğiniz gibi o sesler mono olmalı o verdiğiniz sitedeki ses dosyalarını indirdim bunlar monoya çevrilmişmidir yoksa bizmi çevirmeliyiz bu monoya çevirme işi biraz kafama takıldı en sağlıklı nasıl olur acaba
Kafaya takacak bişey yok benim mono önerim time correction içindir özellikle. Amfi gain ayarlanmasında ordaki test tonları uygundur. Zaten sağ sol kanallar için ayrı ayrı gain ayarınız yoksa amfi üzerinde, bi tarafı ayarlayacaksınız öteki de olmuş olacak.
Benim mid-tiz amfimde sağ-sol için ayrı ayrı ayar var göz kararı yapınca tam denk gelmiyordu, bu yöntemle kanalların gücünü eşitliyorum.,

opr
Aktif Üye
**

« Yanıtla #43 : Ağustos 22, 2007, 04:58:22 ÖS »

Kafaya takacak bişey yok benim mono önerim time correction içindir özellikle. Amfi gain ayarlanmasında ordaki test tonları uygundur. Zaten sağ sol kanallar için ayrı ayrı gain ayarınız yoksa amfi üzerinde, bi tarafı ayarlayacaksınız öteki de olmuş olacak.
Benim mid-tiz amfimde sağ-sol için ayrı ayrı ayar var göz kararı yapınca tam denk gelmiyordu, bu yöntemle kanalların gücünü eşitliyorum.,

anladım
bende sağ sol diilde ön arka ayrı ayrı sanırım bende sorun olmaz bilgi için telekkürler cidden çok işime yarıycak

pioneer deh 3950
cadence cap.1.2 f
cadence ve ass alt yapı
opr
Aktif Üye
**

« Yanıtla #44 : Ağustos 22, 2007, 05:53:28 ÖS »

arkadaşlar bir sorum daha olucak verdiğiniz istede amfini çıkış gücünü yazıp omajı yazdıktan sonra bize çıkış voltajını veriyor o site bu hesabı neye göre yapıyor yani biz kendimiz bu site olmadan bu hesabı yapabilirmiyiz bir formülü vardır elbet birde değerini bilmediğim bir componentin rms gücünü nasıl bulurum

pioneer deh 3950
cadence cap.1.2 f
cadence ve ass alt yapı
civciv
Cem Cebeci
Aktif Üye
**

« Yanıtla #45 : Ağustos 22, 2007, 08:29:07 ÖS »

Evet bu değeri kendimiz de bulabiliriz. Formülüne ise şöyle ulaşılıyor;

P (Güç) = V (Voltaj) x I (Akım) Bu formül güç için.

V = I x R (Direnç) Bu da ohm kanunu.

O halde bu formüllere göre;

V = Karekök (P x R) diyoruz ve bu nihai formülde P (amfinin gücü) ve R (hoparlörün direnci) bilindiğine göre, ikisini çarpıp karekökünü alınca hedef voltajımızı hesaplamış oluyoruz. Tabi karekök için bir hesap makinesi faydalı olacaktır, yoksa onun da formülleri vardı ama o kadar kasmaya gerek yok smile

Örnek olarak 4 ohmda 100W veren amfimiz var;

V = 100 x 4
V = 400
Karekök 400 = 20
V = 20 Volt

Yukarıdaki biraz karışık gelmiş olabilir. Bize lazım olan formülü tekrar ayrıca yazayım:

Voltaj=Karekök(Güç*Omaj)

Gücü bilinmeyen bir hoparlörün gücünün hesaplanmasını ise bilmiyorum maalesef. O çok kolay olmasa gerek.

« Son Düzenleme: Ağustos 22, 2007, 08:38:20 ÖS Gönderen: civciv » Logged

opr
Aktif Üye
**

« Yanıtla #46 : Ağustos 23, 2007, 04:52:00 ÖS »

teşeküerler verdiğiniz bilgiler için çok yararı oldu

pioneer deh 3950
cadence cap.1.2 f
cadence ve ass alt yapı
pruvax
volkansah
Hiperaktif Üye